(FULLSATT) Lanseringsseminarium för Johan Lundbergs bok Ljusets fiender – Västvärldens självkritik och den svenska idédebatten

(FULLSATT) Lanseringsseminarium för Johan Lundbergs bok Ljusets fiender – Västvärldens självkritik och den svenska idédebatten

Anmälan (Det är inte längre möjligt att anmäla sig till detta evenemang)
Datum:  tisdag, 1 oktober, 2013 - 12:00 till 13:00
Adress: 
Timbro, Kungsgatan 60, 2tr
Sverige

Diktaturer har länge haft sina försvarsadvokater på tidningarnas kultursidor.

1936 hävdade Karl Vennberg att friheten ”bara leder till trist förfall” och gladdes åt att ”Hitler och Mussolini har gett sitt lands ungdom något att leva för”.

I början av 1950-talet reste Artur Lundkvist runt i Sovjetunionen och slogs av Josef Stalins ”understrukna humanism” och ”visdom”. Detta i kontrast till västvärldens ”njutningslystnad”, ”självupptagenhet” och ”falska bländverk”.

Och så har Sveriges intellektuella fortsatt att låta.

1974 påminde Olof Lagercrantz de svenska läsarna av Solzjenitsyns Gulagarkipelagen om att det inte bara var i Sovjetunionen som ”fängelserna var spegelbilder av samhället” utan att även västvärlden präglas av ”svek, likgiltighet, hårdhet” och av ”vår förmåga att blunda och bedra oss själva”.

Under hela 1900-talet löper kritiken av den usla Västvärlden som en röd tråd genom den svenska idédebatten, och fortgår i dagens politiska debatt.

1992 hyllade professor Mattias Gardell den libyske diktatorn Muammar Gaddafi för dennes kamp mot ”ondskans imperium”. År 2010 utkom samme Gardell med en bok som hyllades på kultursidorna, där han talade om att de som i dag engagerar sig mot antisemitism i själva verket är rasister. Ett år senare ryckte Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg ut till försvar för den ryske massmördaren Vladimir Lenin – påhejad av Göran Greider.

Ljusets fiender – Västvärldens självkritik och den svenska idédebatten är litteraturvetaren, debattören och tidigare Axess-redaktören Johan Lundbergs uppgörelse med det kritiska tänkandets skuggsida i den svenska samhällsdebatten. Det tvivel som är grunden för all intellektuell verksamhet får många kulturskribenter att tvärtom försvara och hylla dogmatiska läror som tecknar världen i svart-vitt, ljusets fiender som aldrig lämnar utrymme för tvivel.

medverkande-1.jpg

Välkomna till ett spännande lunchsamtal mellan

Johan Lundberg, författare till Ljusets fiender – Västvärldens självkritik och den svenska idédebatten
Lena Andersson, författare och journalist vid Dagens Nyheter.
Håkan Arvidsson, lektor i idéhistoria och författare till boken Vi som visste allt. Minnesbilder från 1960-talets ­vänsterrörelse

lars-anders-johansson.jpg

Moderator är Lars Anders Johansson, kulturansvarig vid Timbro

 

TID
Tisdagen den 1 oktober klockan 12-13. Lättare lunch serveras från 11.30.

PLATS 
Timbro, Kungsgatan 60 2 tr.

ANMÄLAN FULLSATT
Bindande anmälan. Deltagare som uteblir utan att ha avanmält sig per e-post: info@timbro.se eller tel 08-587 898 00 kommer att debiteras 100 kronor.


Foto: Jashar Ghavampour, Finn Hensner, privat, Carl Engelbrekt Ericsson.

 

Anmälan (Det är inte längre möjligt att anmäla sig till detta evenemang)
Fler evenemang