Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Allt är möjligt. En välfärdsdagbok

Denna välfärdsdagbok är fylld av goda exempel, en källa till inspiration för såväl engagerade medborgare som alla som på någon nivå har ansvar för att välfärden fungerar.

139 kr

Från januari till juni 2009 placerade sig Åsa Moberg mitt i nyhetsflödet för att försöka fånga tillståndet i den svenska välfärden. Utifrån dagshändelser diskuterar hon sjukvård, försäkringskassa, ungdomsarbetslöshet, vårdval, äldreboende och mycket mer. I dagboken presenteras en rad intressanta nytänkare och entreprenörer på välfärdsområdet. Här ställs den berättigade frågan: Hur kommer det sig att de goda idéerna inte sprids?

Det som är bra går att hitta, men det sprids inte. Oftare läggs det i stället i malpåse, eftersom ingen räknar samhällsekonomiskt på vinst och förlust i hanterandet av trasiga människor.

Många tror att politiker väljer de lösningar som är billigast, men så är det inte. I stället styr politiska emotioner, en sorts känslostormar med egen logik. De får styra beslutsfattandet också när det skulle kosta mindre att tillämpa metoder som har stöd i forskning och fakta.

”Välfärd är det som alla medborgare behöver i de perioder av livet när de inte kan arbeta, och det som alla arbetande behöver för att orka arbeta, och det som alla behöver om ett samhälle ska kunna hållas ihop i dåliga tider.”

Åsa Moberg är författare, översättare och samhällsdebattör, på senare år med särskild inriktning på sjukvård och välfärd.

Hon blev den svenska dagspressens första unga kolumnist när hon som tjugoåring fick anställning på Aftonbladet upprorsvåren 1968.

1980 blev hon frilansjournalist och återkom i den egenskapen till Aftonbladet som tv-recensent 1986–1996. Har medverkat i SR, SVT och ett stort antal tidningar och tidskrifter, ofta med inlägg om miljöfrågor, kvinnofrågor och psykiatri. Hennes senaste bok heter Hon var ingen Florence Nightingale – människan bakom myten och Nightingales syn på välfärdens organisation är utgångspunkten för denna bok.