Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Bakslaget

Världens modernaste och mest toleranta land. Från Olof Palme till Fredrik Reinfeldt har svenska statsministrar slagit sig för bröstet över att de leder det mest jämställda, miljöengagerade och vidsynta landet på jorden. Men på senare år har något hänt.

139 kr

Pessimismen inför Sveriges framtid är utbredd, den progressiva samhällssynen utmanas av konservativa attityder, migrationspolitiken har stramats åt men många vill ha ännu mindre invandring. Var femte svensk sympatiserar med Sverigedemokraterna. Mönstret känns igen från andra länder, men ändå är det något som inte stämmer.

Medan det i länder som USA och Storbritannien främst är grupper som känner sig åsidosatta som protesterar sker det svenska bakslaget även bland välutbildade och välavlönade. 

Markus Uvell följer denna reaktion till dess källor. Fram träder bilden av en politisk och medial agenda som under lång tid varit betydligt mer radikal än vad medborgarna efterfrågat. Nu kommer bakslaget.

Om författaren
Markus Uvell är lobbyist, författare och tidigare chef för tankesmedjan Timbro.