Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Farväl till folkhemmet – Frihet, jämlikhet och sammanhållning i invandrarlandet Sverige

Sverige har debatterat invandring i femtio år men de viktigaste vägvalen ligger fortfarande framför oss. Varför har vi inte kommit längre? Enligt Andreas Johansson Heinö beror det på att svenska politiker  sedan 1960-talet inte hanterat invandrarsamhällets ofrånkomliga målkonflikter.

139 kr

Är det för sent? Tvingas Sverige i framtiden välja mellan assimileringens Skylla eller de etniska enklavernas Karybdis? Kan vi fortfarande navigera mot en gemenskap som bygg er på universella principer och samtidigt självklart omfattar kulturella skillnader?

I farväl till folkhemmet beskriver Andreas Johansson Heinö hur folkhemmets ideal har gjort Sverige till ett annorlunda och illa förberett invandrarland. Om den fortsatta resan inte ska landa i konflikt och begränsade möjligheter för människor att vara olika, behöver vi göra upp med arvet från folkhemmet och ta klivet mot en gemenskap baserad på medborgarskap.

”En bra bok” (Sofia Nerbrand, Svenska Dagbladet)

”Intressant liberal ingång i en önskvärd debatt” (Cecilia Notini Burch, Svenska Dagbladet)

”Analytiskt och reflekterande” (Jesper Bengtsson, Dagens Samhälle)

”Välbehövlig historielektion”, (Susanna Birgersson, Göteborgs-Posten)

”En bok jag önskar att jag hade skrivit själv” (Qaisar Mahmood)

”Tänkvärd och mycket läsvärd” (Bengt Westerberg)

Se John Chrispinsson intervjua Andreas om boken i SVT

Här kan du se Bengt Westerberg intervjua Andreas om boken under bokmässan 2015