Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Kentucky fried children?

Om den svenska valfrihetens rötter – och dess fiender

149 kr

Sverige på 1970-talet. Socialdemokraterna har suttit vid makten oavbrutet i fyra decennier. Det finns endast statlig tv, landstingsdrivna sjukhus och kommunala förskolor. När tanken på privata alternativ i förskolan förs fram varnar landets statsminister Olof Palme för ”Kentucky fried children”.

Fyrtio år senare är Sverige ett annat land. Valfriheten har förändrat politikens funktionssätt, synen på offentlig sektor, välfärdstjänsternas dynamik och, framförallt, människors vardag.

Det här är historien om hur valfriheten kom att revolutionera Sverige på en rad olika sätt, och hur näringslivets opinionsbildning spelade en avgörande roll. Det är en unik berättelse, baserad på unikt material, om en unik epok.

Karin Svanborg-Sjövall är frilansjournalist med ett förflutet som sakkunnig i Regeringskansliet och som ledarskribent.

”Läs denna bok om du vill förstå varför det svenska politiska klimatet skiftade.”
Peter Wolodarski, politisk redaktör, Dagens Nyheter

”Detta är en viktig och välskriven berättelse om ett skeende i svensk modern politisk historia som de flesta glömt bort: när valfriheten också blev socialdemokratisk politik och därmed allmänt accepterad. Fram till nu.”
Janerik Larsson, tidigare vice VD på Svenskt Näringsliv