Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Sänkt skatt är möjlig

I denna bok beskrivs varför det är viktigt att sänka skatterna rejält, hur andra länder har gjort och hur Sverige skulle kunna göra. Det som krävs är den politiska viljan. Andra har gjort det – Sverige kan också.

65 kr

Sverige har världens högst beskattade låg- och medelinkomsttagare, ändå var skatterna ingen stor valfråga. Men det nya politiska läget öppnar möjligheter. Både regeringen och oppositionen har anledning att verka för sänkt skatt. Här får de politiska alternativen var sitt förslagspaket med skattesänkningar som är motiverade givet deras olika ideologiska utgångspunkter.

Ett rött paket: Socialdemokraterna kan sänka offentliga utgifter utan att välfärdstjänster eller offentliga socialförsäkringar dras ned. Administration kan minska, kommunal verksamhet effektiviseras och försvar, företagsstöd och infrastruktur ses över. Summa lägre offentliga utgifter: cirka 75 miljarder kronor.

Ett blått paket: Den borgerliga alliansen vill minska en del offentliga utgifter, men betydligt mer är möjligt. Förutom att alliansen rimligen accepterat det röda paketet kan ett lägre tak i socialförsäkringarna och friare pensionsålder dra ned offentliga utgifter. Summa lägre offentliga utgifter: ytterligare cirka 75 miljarder kronor.