Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Thomas Paines Människans rättigheter

Christopher Hitchens förundras över hur genomtänkt Thomas Paines Människans rättigheter är – och hur stridbar. Framför allt visar Hitchens varför Paines bok kom att utgöra ett så viktigt fundament i formandet av det demokratiska Amerika. Han placerar in Paine i tidens intellektuella och politiska sammanhang och porträtterar hans liv och gärning.

 

49 kr

Som Christopher Hitchens noterar beundrade Paine företagsamhet samtidigt som han misstrodde regeringsmakten, och han skrev ofta om ekonomisk ojämlikhet som om den var något naturligt eller oundvikligt. Hans egen livserfarenhet och det förakt för arvsprincipen som han hade utvecklat innebar emellertid att han inte trodde att all orättvisa eller ojämlikhet var ödesbestämd. Han skisserade faktiskt den första planen för en modern välfärdsstat.

Christopher Hitchens är medarbetare i tidskriften Vanity Fair och är gästprofessor vid New School i New York. Bland hans böcker finns titlar som Why Orwell matters och den omskrivna bästsäljaren God is not great.

Översättning: Caj Lundgren