Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Till världskapitalismens försvar

Globaliseringskritikerna anklagar kapitalismen för allt möjligt ont, men det är tvärt om dess förtjänster som inte är tillräckligt erkända.

39 kr

Slut i lager

Fri marknadsekonomi är utan tvekan överlägsen alla andra system när det gäller att ge välstånd och möjligheter för världens befolkning. Det är den ökade utbredningen av marknadsekonomi och frihandel som har gett upphov till den snabbaste minskningen av fattigdom och hunger som historien hittills har sett. Kapitalismen har gett hopp åt förtryckta och nya möjligheter åt utarmade.

En fri marknad medför naturligtvis problem, men de väger lätt mot de stora vinster som ett utbrett välstånd för med sig. Ekonomiska kriser, fattigdom och miljöförstöring är effekter av politiskt förtryck och vanstyre, inte marknadsekonomi.

Till världskapitalismens försvar är en passionerad berättelse om hur globaliseringen möjliggör frihet och ger människor chansen att ta makten över sina egna liv, främst i världens fattiga länder. Här bemöts på punkt efter punkt globaliseringsmotståndarnas kritik och påståenden.

– Fri världshandel ökar välståndet och minskar ojämlikheten
– Löner och arbetsmiljö i u-länder förbättras främst tack vare multinationella bolag
– Fria finansmarknader hjälper världens fattiga mer än u-hjälp

Johan Norberg, aktiv globaliseringsdebattör, är fil mag i idéhistoria och författare.