Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Var det verkligen bättre förr? En självbiografisk resa av Bengt Westerberg

I november 2011 kom ett besked som sände chockvågor genom den ideella sektorn: Röda Korsets Center för torterade flyktingar hade förlorat upphandlingen om vården av tortyrskadade i Stockholm. Tack vare ett överskott hade dock Centret råd att anlita ett juridiskt ombud som överklagade beslutet – och vann i förvaltningsrätten. Överskottet, eller vinsten, blev alltså räddningen för en verksamhet som i likhet med många andra non-profit-aktörer inom välfärden annars lever på marginalen.

49 kr

Tidigare Folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg var ordförande för Röda Korset under denna period. Med avstamp i bland annat denna händelse beskriver han vinstens långsiktiga betydelse för alla icke-offentliga verksamheter, privata som ideella, och reflekterar över den utveckling som skett inom välfärden sedan han som nytillträdd minister 1991 medverkade till den svenska valfrihetsrevolutionen. Var det verkligen bättre förr, när vårdpersonal och patienter var inlåsta i offentliga monopol? Och vilka fördelar finns med till exempel riskkapitalets medverkan i omsorgsproduktionen?