Blanche Sande (fd Jarn) är skribent och redaktör för Timbros webbmagasin Smedjan. Tidigare var hon ledarskribent i Smålandsposten och Norrköpings Tidningar.


85: Kulturpolitik och tomma cigarettpaket
Borgerliga röster i kulturdebatten måste sluta låta som att de är emot kultur, och årets undersökning av tomma cigarettpaket visar att andelen piratkopierade och insmugglade cigaretter ökar – vilket inte är konstigt, med tanke på tobaksskatten.

84: Våld, Brexit och Iraks försvarsminister
Iraks försvarsminister är väldigt dålig för Sverigebilden, det ressentimentsdrivna våldet håller på att bli ett allt större problem, och vi har druckit öl med David Goodhart.

Inte konstigt att Iraks försvarsminister får svenska bidrag
Kan man samtidigt vara försvarsminister i Irak och socialbidragstagare i Sverige så är något fel. Ett land som både marknadsför sig och agerar som en godtrogen bidragsspridare kommer att locka till sig dem som vill utnyttja systemet.

David Goodhart: Brexit är bättre än alternativet
Det är inte Brexit vi borde oroa oss för, utan alternativet, menar journalisten och författaren David Goodhart. Värderingssprickan mellan vad han kallar anywheres och somewheres är orsaken till att britterna röstade för Brexit från första början, och den kommer att bli betydligt värre om inte det politiska etablissemanget för en gångs skull ger vika för resten av Storbritannien.

83: Unga kriminella och den S-märkta borgerligheten
Sverige är för naivt inför ungdomsbrottsligheten, liberaler och konservativa bidrar till att upprätthålla Socialdemokraternas problemformuleringsprivilegium, och Moderaterna behöver lära sig förstå värdet i symbolfrågor.

Moderaterna förstår inte symbolfrågor
Moderaternas inställning till frågor som miljözoner, Nobelcenter och vapendirektivet visar en oförmåga att ta symbolfrågor på allvar. Men orsaken att de spelar så stor roll för människor är just att de symboliserar något större. Det är genom dem man visar vad man egentligen, bortom flosklerna, har för världsbild.

Sverige är naivt inför ungdomsbrottsligheten
Den senaste tiden har ett antal uppmärksammade våldsdåd inte bara drabbat unga, utan utförts av unga. Samtidigt bygger det svenska systemet på föreställningen att om barn begår allvarliga brott är det ”samhällets” fel och barnet egentligen själv ett offer. Den naiviteten måste makthavare och tjänstemän skaka av sig.

82: Galaxia Wallin
Hur fungerar hederskultur och vad kan vi i Sverige göra åt det? Är det ett tecken på hedersförtryck eller inte att bära huvudduk? Är det över huvud taget möjligt att utrota hederskultur? Smedjanpodden får besök av Galaxia Wallin, initiativtagare till Metoo-uppropet #UnderYtan författare till boken Fånge i hederns famn.

81: Battle of Ideas, elefantkyrkogården och den impotenta staten
Englands debattklimat är bättre än Sveriges, svenska myndighetschefer skulle må bra av lite otryggare anställningar, och den svenska staten fortsätter misslyckas med att uppfylla folkets önskemål eller ens agera i dess intresse.

Lägg ned elefantkyrkogården
När en myndighetschef får sparken blir den generaldirektör på Regeringskansliet och tjänar stora pengar – ibland utan att över huvud taget arbeta. Argumentet är att skapa balans och trygghet, men de behöver snarare mindre anställningstrygghet. Den som inte riskerar negativa konsekvenser om den missköter sig har alla incitament att göra det.

80: Likriktad skola, antimeritokrati och regeringens vapenpopulism
Det behövs fler vägar in till högre utbildning, företag och organisationer som strävar efter att ”spegla samhället” bidrar alla till att göra det lite mer orättvist, och regeringen når nya populistiska höjder med sina utspel i vapenfrågan.

Feminism gynnar kvinnor, inte jämställdhet
Liberala Studenter vill minska mäns chanser att läsa vidare trots att män redan är underrepresenterade vid universiteten. Det är ännu ett tecken på att många feminister inte alls strävar efter jämställdhet, utan efter att flytta fram kvinnors positioner.

79: Magnus Ranstorp
Har världen blivit tryggare eller otryggare? Ska man behandla terrorister som fiendesoldater eller som gängkriminella? Fungerar massövervakning i terrorbekämpningssyfte? Smedjanpodden får besök av terrorforskaren Magnus Ranstorp.

78: Erik Lakomaa
Vad är det som får kommunala byggprojekt att ständigt överskrida sin budget? Varför införs EU:s vapendirektiv trots att det inte verkar finnas några fördelar med det? Smedjans redaktörer talar med Erik Lakomaa, forskare och ekonomihistoriker.

Sluta spegla samhället
I identitetspolitikens tidevarv har alla möjliga samhällsaktörer fått för sig att de behöver ”spegla samhället” genom att anställa en viss andel kvinnor och minoriteter. Kanske tror de att de gör något bra, kanske låtsas de bara, men genom att snedvrida konkurrensen bidrar de i själva verket alla till att göra världen mindre rättvis.

77: Solidaritet, sexköp och banderollhaveri
Man kan inte tvinga fram solidaritet, sexköp borde avkriminaliseras, och man kan fördöma osmakliga banderoller på fotbollsläktare utan att för den sakens skull okritiskt stödja polisens strategi mot fotbollsklubbarna och deras supportrar.

Staten ska inte agera moralpolis i sexköpsfrågan
Förbudet mot sexköp är ett typiskt exempel på hur staten går långt över gränsen för vad den bör lägga sig i. Oavsett vad man själv, eller majoriteten, har för uppfattning om sexköp är det inte statens uppgift att agera moralpolis.

Man kan inte tvinga fram solidaritet
Socialdemokraten Ylva Johansson vill att EU:s migrationspolitik ska bygga på ”tvingande solidaritet”. Men solidaritet bygger på gemenskap, och gemenskap kan inte tvingas fram ovanifrån – inte ens av EU.

76: Akademisk frihet, klassisk bildning och matkuponger
Statens syn på universiteten som politiska verktyg kväver den akademiska friheten, skolan behöver den klassiska bildningen, och borgerliga politiker borde inte vilja ersätta bidrag med riktade kuponger.

Matkuponger är en frihetsinskränkning
MUF och KD vill dela ut kuponger i stället för bidrag. Bidragstagarna skulle förlora sin frihet att spendera pengarna på vad de anser sig behöva, och behöva lägga dem på vad staten anser att de behöver i stället. Borgerliga politiker borde veta bättre än så. Det inte staten utan individen som vet bäst vad hon behöver.

Skolka från klimatstrejken!
Elever i Umeå tvingas delta i en klimatmanifestation, och det är ingen isolerad händelse. Det är problematiskt, eftersom demonstrationerna utgör ett politiskt ställningstagande. De som kommenderas ut att ta politisk ställning på skoltid borde vägra, och skolka på riktigt.

Skolan behöver bli bättre, inte längre
Regeringen och stödpartiernas förslag att utöka grundskolan med ett år är svensk politisk problemlösning när den är som sämst. Det är inte bristen på kvantitet som är skolans problem, utan bristen på kvalitet.

75: Thomas Idergard
Hur står sig kristendomen i den sekulära svenska samhällsdebatten? Varför får man inte ta sitt liv? Och vad är egentligen svårast för en jesuitpräst – fattigdomslöftet, kyskhetslöftet eller lydnadslöftet? Thomas Idergard, som gått från MUF-ordförande till Timbroanställd till katolsk präst, gästar Smedjanpodden.

Staten kväver den akademiska friheten
Så länge staten försöker använda svenska universitet som jämställdhetsverktyg har vi ingen akademisk frihet. Universiteten måste befrias från det statliga inflytandet. Smedjan träffar Erik Ringmar, doktorn i statsvetenskap som blev världskänd för sin vägran att undervisa på Judith Butler.

Smedjan i pappersformat
Läs Smedjan på papper! Inför Bok- och biblioteksmässan i Göteborg trycks en pappersutgåva av Sveriges frihetligaste samhällsmagasin, med det bästa av Smedjans artiklar från det gångna året.

Bidrag är maktutövning
Att dela ut bidrag till någon är att utöva makt över henne. Allt från föräldraförsäkring till ”gratis” sjukvård villkoras för att påverka människors beteende. Bidrag och subventioner är ett av sociala ingenjörers favoritverktyg för att tvinga människor till anpassning.

74: Otrygghet, bidragssamhälle och International Talk Like a Pirate Day
Trygghet är frihet, bidrag är maktutövning och 19 september är International Talk Like a Pirate Day. Dessutom verkar stora delar av konstnärsetablissemanget ha missuppfattat konceptet konstnärlig frihet.

Ett nej är ett nej – även till EU
Det brittiska folket röstade för att lämna EU och parlamentet röstade för att följa deras vilja. Nu låtsas Brexitmotståndarna som om ett nej till EU inte alls är ett nej, och gör allt för att hindra folkviljan från att få genomslag. Premiärminister Boris Johnson har att välja mellan att svika parlamentet och att svika väljarna.

73: Gängkrig, Brexit och nedlåtande kvotering
Gängkriminaliteten flyttar in i Smedjanredaktörernas bostadsområden, brittiska politiker vägrar ta resultatet av folkomröstningen på allvar och genomföra Brexit, och försök att informellt kvotera in kvinnor ger uttryck för en nedlåtande syn på kvinnor i yrkeslivet.

Låt dig aldrig kvoteras in
När man blir erbjuden ett uppdrag eller ett jobb med anledning av ens kön bör man tacka nej. Kvotering underminerar inte bara den inkvoterade, utan resten av kvinnorna på arbetsmarknaden. Framför allt är det oetiskt att ta något man inte borde ha blivit erbjuden från första början.

Sverigebilden går före klimatet
Ännu en flyglinje flyttas från Sverige: SAS Los Angeles-flyg. Flygskatten skadar svenska konsumenter och svenska flygplatser och dess fördelar för klimatet är försumbara. Regeringen verkar dock ha andra prioriteringar: Att få utsläppen att flytta utomlands, så att Sverige ser duktigare ut.

72: Gör-det-själv-samhället och den nya sociala ingenjörskonsten
Staten sköter inte viktiga uppgifter den åtagit sig. I stället straffar den personer som tar saken i egna händer, och lägger sin energi på social ingenjörskonst. Smedjan tar ett helhetsgrepp på offentlighetens strategiska och praktiska misslyckanden.

71: Mats Olin
Har public service en vänsterslagsida? Fungerar det pressetiska systemet? Varför visar sig aldrig ”mannen på gatan” ha högersympatier, bara vänstersympatier? Smedjans redaktion träffar Mats Olin, chef för Näringslivets medieinstitut.

Välkommen till gör-det-själv-samhället
Staten har i praktiken förlorat sitt våldsmonopol. Den levererar inte heller den trygghet och de sociala skyddsnät som medborgarna betalat för. Den som vill vara säker i sitt bostadsområde eller få den vård hon behöver måste ta hand om det själv – men riskerar att straffas för det.

När vuxna människor inte betalar för sig själva
Dysfunktionella familjerelationer där föräldrarna betalar för sina vuxna, självförsörjande barn är tydligen inte ovanliga. Sådana förhållanden påminner om dynamiken mellan stat och individ. Den som betalar kan också ta sig rätten att bestämma.

70: Henrik Sundström
Fungerar EU-demokratin? Hur har Moderaterna egentligen skött sig när det gäller vapendirektivet? Är det borgerligt att äga vapen? Smedjans redaktion träffar Uddevallapolitikern Henrik Sundström, som fick näst flest personkryss på Moderaternas EU-valsedel trots att han stod på plats 25.

Vad vilja Smedjan?
Vad är Smedjan och vad försöker vi åstadkomma? Ungefär en gång om året försöker vi på redaktionen ge våra läsare, följare, lyssnare och fiender en slags varudeklaration. Här är årets avsiktsförklaring från Sveriges frihetligaste nätmagasin.

Gängvåldet är inte Danderyds fel
Stefan Löfven försöker skylla gängvåldet på Danderyd och Djursholm, men de som är ansvariga för kriminaliteten är de kriminella. I stället för att reducera Sveriges gängbrottslighet till trött klasskampsretorik borde det regeringsbärande partiet ta sitt ansvar och åtgärda problemen.

69: Sexism, bildning och vänstervridna kungligheter
Reklamombudsmannen har visat prov på en sexistisk människosyn, att bedriva klasskamp behöver inte vara svårare än att läsa fler klassiker, och identitetsvänsterns långa marsch genom institutionerna verkar ha nått ända in i Buckingham Palace.

Det offentliga Sveriges förtäckta sexism
Internetleverantören Bahnhof fälldes för en ”könsdiskriminerande annons”, men frias för en likadan där män och kvinnor bytt plats. Att tillåta påstådda kränkningar av män men inte av kvinnor skickar den gamla vanliga signalen att kvinnor är svagare än män – en uppfattning som verkar prägla stora delar av svensk offentlighet.

68: Evin Badrniya
Är Kristdemokraterna hårdhöger eller ett mjukisparti? Måste man vara feminist för att tas på allvar i debatten i dag? Vad är egentligen "mini-Ebborna" för subkultur? Smedjanpodden möter Evin Badrniya, förbundsstyrelseledamot i KDU.

Rökförbudet skadar fler än det hjälper
Efter drygt en månad har rökförbudet redan hunnit göra människor arbetslösa, tvingat kaféer att stänga och gjort nattlivet farligare. Allt för att regeringen och riksdagen vill signalera att de inte gillar rökning. Skadan antitobakslobbyn och dess allierade i politiken gör är långt större än ”problemet” med rök på uteserveringar.

Den långa marschen genom Buckingham Palace
Hertigen och hertiginnans av Sussex ställningstaganden för veganism, klimatångest och progressiva politiker visar att vänsterns problemformuleringar har letat sig ända in i det brittiska kungahuset. Finns det över huvud taget några institutioner kvar som inte har kommit att anamma den moderna vänsterns världsbild?

67: Massturism, sjöfylleri och deplattformisering
Massturismen håller på att få en motreaktion, en illvillig kampanj för att deplattformisera den brittiske filosofen Roger Scruton har misslyckats, 2010 års sjöfyllerilag borde rullas tillbaka och Uppsalapolitikern Mohamad Hassan hade inte alls fel i att ”alla” har råd med en segelbåt.

Sjöfyllerilagen är nykterhetspopulism
Att åka motorbåt är inte som att köra motorväg; att ändå samma promillegräns gäller i sjölivet som på vägarna är orimligt. Sjöfyllerilagens 0,2 promille finns inte där för folkhälsans skull, utan på grund av en politisk vilja att tvinga andra att leva efter ens egna önskemål.

Massturismen är inget marknadsmisslyckande
Överexploatering ställer till stora problem för populära turistmål, men de åtgärder som nu sätts in mot massturism i Europa och runt om i världen svarar inte bara mot lokalbefolkningens önskemål. Efterfrågan på ”ansvarsfull turism” visar att exklusivitet är ett starkt säljargument.

66: Malcom Kyeyune
Vem bryr sig om arbetarklassen i dag? Hur nära förestående är egentligen systemkollapsen? Vad är likheten mellan vänstern och skräckfilmsfenomenet The Thing? Smedjans redaktion talar med vänsterdebattören Malcom Kyeyune.

65: Amir Sariaslan
Går kriminalitet i arv? Leder en välfylld bokhylla i föräldrahemmet till bättre betyg i skolan? Och hur står det till med den akademiska friheten i Sverige? Smedjans redaktion träffar beteendegenetikforskaren Amir Sariaslan.

SM i missförstånd
Det blir allt svårare att ta svensk politisk debatt på allvar. De många avsiktliga missförstånden har börjat spilla över i en misstolkningsreflex som slår till så fort den får chansen.

Inte konstigt att folk flyr Stockholm
Såväl i storstaden som på landet är polisen oförmögen att skydda människor från brott – men ju längre ut på landet man kommer desto lättare slipper man undan statens försök att skydda en från livet i allmänhet. Kanske är det inte så konstigt att utflyttningen från Stockholm har gått om inflyttningen.

64: Likplundring, damfotboll och ASAP Rocky
Arvsfonden borde sluta plundra gravar, rappare ASAP Rocky hade trots allt rätt goda skäl att ge sina förföljare stryk, och om manliga och kvinnliga fotbollsspelare ska tävla på lika villkor borde klyftan mellan deras respektive prispengar öka, inte minska.

Ur askan i bidragsbranschen
Den som väljer att kremeras efter sin död kan bli en ofrivillig inkomstkälla för Allmänna arvsfonden, som tilldelas alla vinster från återvunna ädelmetaller i askan. Frågan är vad som är mest beklämmande: Hur Arvsfonden får in sina pengar, eller hur den fördelar dem.

Marknadsekonomi för moderater
Manliga fotbollsspelare tjänar mer än kvinnliga eftersom fler bryr sig om deras matcher. I samband med VM i damfotboll har många, däribland en moderat EU-parlamentariker, visat att denna marknadsekonomiska självklarhet gått dem förbi. Smedjan rycker in och förklarar grunderna.

63: Kulturkrig, parallellsamhällen och villaomvandlingen
De båda sidorna i kulturkriget har mer gemensamt än de vill erkänna, parallellsamhällen är resultatet av frivillig etnisk segregation, och förstörelsen av villaområden till förmån för flerfamiljshus tyder på att varken marknaden eller demokratin fungerar.

Så skapas ett utanförskapsområde
Många av Sveriges ökända parallellsamhällen var en gång helt vanliga miljonprogramområden. Tillsammans med socialantropologen Aje Carlbom besöker Smedjan Rosengård i Malmö för att reda ut hur den negativa spiralen av etnisk segregation, religiös extremism och parallella samhällsstrukturer omvandlar bostadsområden till parallellsamhällen.

Ta nästa steg – förbjud pälsdjur på uteserveringar
I dag förbjuds rökning i stora delar av det offentliga rummet. Cigaretter kan vara störande för alla, till och med orsaka andningsbesvär, samtidigt som de inte ens gynnar rökaren. Av dessa anledningar bör vi i konsekvensens namn ta det naturliga steget vidare och förbjuda pälsdjur i det offentliga rummet.

62: Plastskatt, rökförbud och konkurrensen om högerväljarna
Den kommande skatten på plastpåsar lyckas med konststycket att både vara till skada för skattebetalarna och klimatet, rökförbudet orsakar stora problem för näringsidkare runt om i landet, och högerväljarna har plötsligt blivit de nya mittenväljarna i svensk politik.

I skuggan av rökförbudet
Det är mindre än en vecka kvar tills rökförbudet träder i kraft, men varken restauranger eller tillsynsmyndigheter vet ännu exakt vad det innebär. Folkhälsomyndigheten har visserligen fått åtta miljoner kronor för att informera om förbudet, men kommuner och polisen ger intryck av att ha en viss brist på resurser att lägga på att förhindra rökning.

Skatten på plastpåsar gynnar inte klimatet
Med en chockhöjning av skatten vill regeringen tvinga upp priset på plastpåsar till sju kronor. Tanken är att begränsa användningen enligt EU:s önskemål – men alternativen, till exempel tygpåsar, är värre än plastpåsar ur klimatsynpunkt. Detta är statlig klimatpolitik när den är som sämst.

61: Grönt kött, kommunhusbonanza och artificiell gaydar
Det är hyckleri att sälja varor man inte står för, det byggs alldeles för många kommunhus, det är för mycket snack och för lite brottsbekämpning inom rättsväsendet och politiken, och det är inte bra att människor lärt artificiell intelligens känna igen homosexuella människor med ansiktsigenkänning.

Artificiell intelligens kan bli ett hot mot privatlivet
Artificiell intelligens kan se på människors ansikten vilken sexualiet de har. Det skapar hittills oanade möjligheter att förfölja och förtrycka sexuella minoriteter. Den sortens AI är ett verktyg mänskligheten inte bör ha.

Sälj inte produkter ni inte står för
Hamburgerkedjan Max, Coop, Systembolaget och tobaksföretaget Philip Morris tjänar alla pengar på produkter de samtidigt kampanjar mot. Att sälja produkter man påstår sig vara emot är skenheligt. Det är inte fel att sälja kött, öl och cigaretter – men de som gör det måste våga stå för sina produkter.

60: Public service, skolbetyg och statligt ficktjuveri
Kulturkampen i public service fortsätter, momsen borde göra skattebetalarna argare, och Smedjan föreslår ett helt nytt skolsystem där betyg inte längre är relevanta vid antagning till gymnasium och universitet.

Skattebetalarna borde vara argare
Med vilken rätt roffar staten åt sig 25 procent på varje transaktion? Det finns all anledning att fråga sig vad den egentligen gör för att förtjäna våra momspengar. Problemet är att vi inte frågar oss detta tillräckligt ofta, eftersom momsen hålls dold för skattebetalarna. Vi borde vara argare än vi är.

Miljöpartiet försöker fortfarande stoppa tillväxten
Sedan valet 2014 har Miljöpartiet tonat ned sin tillväxtfientliga retorik. Nu är bara frågan när partiet slutar motverka tillväxt i praktiken. Att Pågen inte kan starta en fabrik i Malmö på grund av risken för elbrist är en konsekvens av de klimatskatter partiet har drivit på för. Vill man hjälpa klimatet är det fel väg att gå att hindra ekonomisk tillväxt.

59: Utsatta områden, Tjernobyl och elbrist
Polisens lista över utsatta områden verkar provocera mer än utsattheten för brott, HBO-serien Chernobyl är mer av en varning för socialism än för kärnkraft, och Miljöpartiets tillväxtfientlighet gör att elbrist hotar södra Sverige.

Utsatta områden försvinner inte för att man ignorerar dem
Den organiserade brottsligheten sprider sig, men när polisen listar de utsatta områdena blir flera lokalpolitiker mer upprörda över den ”negativa stämpeln” än de verkar vara över själva utsattheten. Så länge stämpeln betraktas som ett problem i sig, inte en varningsklocka, ser det inte ljust ut för brottsbekämpningen.

Du blir förloraren i det kontantlösa samhället
Medan en stor majoritet av svenskarna vill kunna använda kontanter, har bankerna och staten mycket att vinna på att den möjligheten försvinner. Förlorarna blir de vanliga medborgare som värnar sin säkerhet och personliga integritet – och många av dem bidrar själva till utvecklingen genom att välja bort kontanter i sin vardag.

58: Kontantlöshet, kommunseparatism och liberal demokrati
Hotet om ett kontantlöst samhälle blir allt allvarligare, kommunala separatiströrelser får välförtjänt luft under vingarna, och rösträtten måste kompletteras med äganderätt, yttrandefrihet och andra individuella rättigheter.

Rösträtt utan frihet är inte nog
Inför EU-valet och den kvinnliga rösträttens jubileumsdag hördes många stora ord om vår demokratiska plikt och hur rösträtten är den viktigaste rättigheten vi har. Men det viktigaste är inte att vara en av flera hundra miljoner röstberättigade som bestämmer vem som ska bestämma över oss de kommande åren, utan de rättigheter vi har som skydd mot dem som bestämmer.

Metoo-rörelsens ändamål helgar inte medlen
Den nya sajten Gardet framstår som en feministisk korsning av Flashback, Avpixlat och Lexbase. Om farhågorna besannas blir det intressant att se om Gardet, som verkar i Metoo-rörelsens anda, kommer att mätas med samma måttstock som dess motsvarigheter inom alternativhögern.

57: Notre Dame, faktabaserad politik och gnälliga grannar
Notre Dame borde få slippa en modernistisk spira, vetenskapsbaserad politik är inte så bra som det låter, och svenska myndigheter måste sluta lyssna på gnälliga grannar.

”Vetenskapsbaserad politik” är en farlig ideologi
Krav på ”vetenskapsbaserad politik” politik blir allt vanligare, och udden riktas mot ideologisk och värderingsdriven politik. Det är ett problem. Även politik som vetenskapligt sett är genomförbar, kan vara etiskt fel. Genom att ducka för ideologiska invändningar försöker nu många politiker och tyckare etablera sina egna åsikter som fakta.

Förminska aldrig hedersförtrycket
Ju noggrannare man studerar hedersförtryck, desto mörkare ser situationen ut. Journalisten Galaxia Wallins djupintervjuer med sju av hederskulturens offer i Sverige visar hur djupt rotat problemet är. Det minsta vi kan göra är att aldrig sopa problemen under mattan av rädsla för att verka främlingsfientlig.

56: Hederskultur, Bensinupproret och Fremskrittspartiets folkhälsopolitik
Hederskulturen är ännu värre än den verkar vid första anblicken, Bensinupproret 2.0 är ett tecken på en betydligt bredare landsbygdsfientlig politik, och Fremskrittspartiet är liberalare än Centerpartiet när det gäller folkhälsa.

Borgerligheten borde inte låta sig utklassas av FrP
Norska Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug vill att människor ska få dricka, röka och äta hur mycket rött kött som de vill. Det gör henne mer liberal i folkhälsofrågor än något svenskt riksdagsparti. Borgerligheten borde se det som en kastad handske. Ska verkligen Fremskrittspartiet vara liberalare än M, KD, C och L?

55: Antisemitism, släktgårdar och normkritisk statygranskning
Vänstern har problem med antisemitism, och en problematisk inställning till släktgårdar som grundar sig i en historisk aversion mot jordägare. Trelleborgs kommun har också problem; den anställer tre sommarjobbare för att normkritiskt granska kommunens statyer.

När Försvarsmakten kampanjar åt identitetsvänstern
Försvarsmaktens senaste kampanj sprider föreställningen att försvaret har i uppdrag att spegla samhället. Det är en djupt problematisk utgångspunkt för myndigheten som egentligen borde fokusera på att försvara samhället.

Sverige har hamnat i en normkritisk lyxfälla
Sommarjobbare i Trelleborg får betalt för att göra normkritiska granskningar av statyer. På andra håll är det kommunala hemsidor som sätts under normkritisk lupp. Det är högkonjunktur i den normkritiska sektorn, och att skattefinansierade kärnverksamheter vacklar verkar inte bromsa efterfrågan.

Antisemitismen är en skam för vänstern
SSU signalerar antisemitism i sitt första maj-tåg, Åsa Linderborg viftar bort Israels mänskliga rättigheter som något ”ockupationssvassarna alltid gör ett nummer av”, och en författare som använt sig av israeliska recept i sin kokbok känner sig tvungen att skriva om den efter alla påhopp. Antisemitismen är skamlig, och störst anledning att skämmas har den svenska vänstern.

54: Barnvaktstaten, tunnelbaneetiken och strejkande piloter
Sverige håller på att bli omsprunget av andra länder vad gäller straffskatter och tvång på folkhälsoområdet, och rustar för att hinna ikapp. Hur människor beter sig i tunnelbanan säger mer än man skulle kunna tro om deras syn på staten versus individen. Slutligen imponerar inte SAS-piloternas strejk.

Höginkomsttagarnas strejk plockar inga PR-poäng
De strejkande SAS-piloterna har själva betydligt bättre arbetsvillkor än de resenärer som drabbas. En strejk är inte bara en ekonomisk dragkamp utan en kamp om opinionen, och en sådan kamp är svårt att vinna när de strejkande får 93 000 i månaden i lön och traktamente.

Hoten mot siste april
När det gäller förbud och regler mot alkohol, tobak och onyttig mat har Sverige blivit omsprunget av flera europeiska länder. I folkhälsopolitikens kapplöpning mot botten visar svenska politiker en oroväckande stark tävlingsinstinkt. Risken är att de nöjen som präglar dagens siste april-firande snart görs betydligt dyrare och svårare.

Samhället har inte åldrats väl
Filmer som inte passerar genom samtidens politiskt korrekta nålsöga anses ofta ha ”åldrats dåligt”. Monty Pythons Life of Brian befinner sig i riskzonen för denna stämpel, men i själva verket är det som så ofta omvärlden som har åldrats dåligt, inte filmen.

53: Jubileumsavsnittet
Miljardärer är bra för kulturen, det har gått inflation i akademiska utbildningar, det vore rätt åt Liberalerna om de åkte ur Europaparlamentet, och det var bättre förr när humorn inte var så begränsad av politisk korrekthet.

Akademisk utbildning i onödan
Högskolepoäng och kompetens är inte samma sak. Inom många yrken – till exempel förskollärare – krävs akademisk examen utan att det egentligen behövs för att utföra jobbet. Resultatet blir ett underförstått underkännande av dem som fattat det högst rimliga beslutet att sätta punkt efter gymnasiet.

52: EU-kvotering, M:s integrationspolitik och sockerskatt
Nu tvångskvoteras föräldraförsäkringen i hela EU och även om Bryssel inte går lika långt som Sverige drabbas vi ändå. Moderaterna håller på med idéutveckling, men finns inte idéerna redan på plats sedan många decennier? Och Norges sockerskatt visar sig vara ett misslyckande, så det är förmodligen bara en tidsfråga innan vi får sockerskatt här också.

Föräldraledigheten ska inte EU-kvoteras
Enligt nya regler måste alla EU:s medlemsländer införa en pappamånad i föräldraförsäkringen. Visserligen kvoterar Sverige redan mer än unionen kräver, men indirekt drabbas vi också. Ju mer beslutsmakt som flyttas till Bryssel, desto mindre blir svenska medborgares chanser att påverka sin egen föräldraledighet.

Kampen mot livsnjutarna
Den 83-procentiga ökningen av Norges sockerskatt är ett fiasko för alla inblandade, utom den svenska gränshandeln. Nu när alla våra grannländer på olika sätt har misslyckats med att tvinga sina medborgare att äta mindre socker, är det förmodligen bara en tidsfråga innan Sverige följer efter.

Det löper en EU-spricka mellan politiker och väljare
Resultaten av SvD:s EU-valkompass visar att den klyfta mellan etablissemang och väljare som låg bakom Brexit även finns i Sverige. De borgerliga partierna behöver anpassa sig efter sina väljares syn på EU.

51: Reformlöften, trygghet och olympiskt slöseri
Timbro inleder en bevakning av regeringens och dess stödpartiers 73-punktsprogram, staten försöker och misslyckas med insatser mot den ökande otryggheten, och vinter-OS i Stockholm är en riktigt dålig idé.

Milda straff är en samhällsfara
MC-gängmedlemmarna som misshandlade en våldtäktsman har klivit in där staten misslyckats. I viljan att rehabilitera brottslingar och återanpassa dem till samhället glömmer rättsstaten bort en av sina viktigaste uppgifter: att ge dem som skadar andra det straff de förtjänar. Annars gör någon annan det.

Slöseri av olympiska mått
Regeringen vill utsätta Sveriges skattebetalare för vinter-OS 2026. Det vore både dyrt, dumt och onödigt. Försök att ”sätta kommunen på kartan” med lokala prestigebyggen är sorgliga nog, men Sverige sitter redan på kartan och har ingen ursäkt för att lägga pengar på skrytprojekt.

Ändamålen helgar inte övervakningen
Inrikesministern anklagar internetleverantörer som vill skydda sina kunders integritet för att skydda brottslingar. I själva verket innebär datalagringen en risk även för laglydiga människor. Staten ska inte göra intrång i medborgarnas privatliv om det inte finns en misstanke om brott.

50: Kristdemokrater, arkitekturbråk och alkoholutbud
Kristdemokraternas succésiffror kan vara varmluft, den moderna arkitekturens kritiker måste släppa underdog-retoriken, Systembolaget och alkoholjättarna har skapat en ohelig allians, och räddningstjänsten har en högst tveksam värdegrund.

Lägg inte skattepengar på symbolhandlingar
I Stockholm kommer ett ”kärleksträd” att planteras på Kärrtorps torg. Trädet är tänkt att vara ett ställningstagande för medmänsklighet och mot hat, men politiker bör vara mer sparsamma när det gäller symbolhandlingar som när det kommer till kritan främst gynnar lokalpolitikernas självbild.

49: Rickard Dahlin
Vad är egentligen skolans problem och vems fel är det? Är det egentligen särskilt stor skillnad mellan att vara ordningsvakt och lågstadielärare? Smedjans redaktion diskuterar skolpolitik med Rickard Dahlin, lågstadielärare och libertarian.

Brandförsvarets problematiska värdegrund
Två brandmän får skadestånd efter att ha nekats anställning hos Södertörns brandförsvarsförbund på grund av att de kritiserat arbetsgivarens värderingar i rekryteringsprocessen. Det är en värdegrund som förtjänar att ifrågasättas. Räddningstjänstens fokus på identitetspolitik och genus är ett problem.

Systembolaget står på alkoholjättarnas sida
Systembolaget, som gärna framhäver sitt goda utbud, gynnar systematiskt branschjättarna på de små bryggarnas och vintillverkarnas bekostnad. Ett tydligt exempel är en påstått neutral informationshemsida om gårdsförsäljning där vinjättar hjälper bolaget att propagera mot gårdsförsäljning.

48: Terror, moderatkollaps och klimatstrejk
Efter terrorattacken i Christchurch spelar alltför många terroristen i händerna. Om Moderaterna någonsin kommer att kunna återuppbygga sin trovärdighet är en öppen fråga, och dagens ungas obenägenhet att sätta sig upp mot auktoriteter är oroande.

Terrorismen och ansvarsbördan
Efter den brutala terrorattacken på Nya Zeeland passar en svensk vänsterpartist på att anklaga svenska högerprofiler för att möjliggöra våldet. Den sortens påståenden bygger på en relativisering av våld som i bästa fall är osmaklig, i värsta fall direkt skadlig.

Generationen som gör vad den blir tillsagd
Dagens unga undviker alkohol, tobak och sex, och vill de skolka ber de sina föräldrar om lov. Förra veckans klimatstrejk visade att samhället står inför ett allvarligt hot: en generation unga utan minsta tillstymmelse antiauktoritära impulser.

47: Bidragsmoral, våld, kvotering i militären och digitala bokbål
Smedjan lanserar begreppet bidragsmoral, våldet eskalerar bortom de utsatta områdena, Försvarsmakten lägger för mycket energi på att uppnå ”rätt” könsbalans, och det är inte rimligt att sortera ut kultur för att man misstänker att upphovsmannen har agerat klandervärt.

Det är värre när borgerligheten bidragsfuskar
Emma Carlsson Löfdahls (L) utnyttjande av skattebetalarnas pengar blir värre av att hon är borgerlig. När man verkar för ett samhälle där den som kan ska försörja sig själv, blir det desto viktigare att inte bryta mot den principen. Ingen gillar en hycklare.

Kvotera inte sönder försvaret
På internationella kvinnodagen valde Försvarsmakten att följa strömmen och ta ställning mot den höga andelen män i militären. Försvaret ser även över sina fysiska krav i syfte att öka andelen kvinnor som gör värnplikt. Den sortens kvoteringsfeminism är det sista försvaret behöver.

46: Förtryckta rökare, partisk public service och prepping
Västernorrland borde lämna sina rökare ifred, public service förmår inte skilja egna åsikter från fakta, och i en ny dokusåpa om prepping lyckas SVT sätta fingret på samhällets bristande krisberedskap.

Frågorna SR inte ställer om jämställdhet
I ännu ett reportage, laddat med positiva värdeord, intervjuar SR en jämställdhetsanalytiker om den ökande andelen kvinnor i bolagsstyrelser. Smedjan går igenom de kritiska frågor SR glömde ställa – och varför de behövs.

Därför behandlas rökare sämre än andra
En ny västernorrländsk regel tvingar regionens anställda att stämpla ut och byta om när de vill röka. I ett civiliserat samhälle måste den som väljer att leva bland andra människor också lära sig tolerera deras livsstil – även när det gäller rökare.

45: Myndighetsaktivister, liberalt inbördeskrig och Facebook
Om inte den offentliga sektorn krymper avsevärt kommer aktivistiska tjänstemän att fortsätta vara ett problem. Alla i skyttegravskriget om liberalismen har fel. Och de optimister som hoppades att sociala medier skulle gynna det offentliga samtalet visade sig ha fel.

Staten hindrar människor från att försvara sig
I Danmark är det nu lagligt att inneha pepparsprej – något som i Sverige kräver vapenlicens. Vi borde följa det danska exemplet. Att möjliggöra självförsvar för vanliga människor borde ligga i allas intresse.

Därför är så många tjänstemän aktivister
Av 700 tillfrågade kommunala tjänstemän är mer än var tionde miljöaktivist, enligt forskare vid Örebro universitet. Ännu ett tecken på att 68-vänsterns marsch genom institutionerna har lyckats – och på att det offentliga har för mycket makt.

Svenskars säkerhet är viktigare än IS-terroristers rättigheter
När ett hundratal terrorister riskerar att återvända till Sverige är det viktiga inte deras välmående, utan omgivningens säkerhet. Även den som tycker synd om förövarna, bör ha ännu mer sympati för deras offer.

44: Skatteavdrag, terrorism, lärare och provocerande konst
Skatteavdrag är inte ”bidrag för de rika”, det är inte synd om återvändande IS-terrorister, det är inte synd om stökiga elever som blir utslängda ur klassrummet, och om konst ska vara provocerande så är reklamen i tunnelbanan bättre konst än den vedertagna konsten.

Rätt att slänga ut respektlösa elever
Fler elever anmäler sina lärare för kränkningar, men det behöver inte betyda att lärarna agerar fel. När elever inte visar respekt för sin omgivning finns det en gräns för hur mycket hänsyn de själva kan kräva i utbyte.

Reklamen och moralpaniken
I svensk offentlighet ska laster som alkohol och spel sopas under mattan, och (halv)nakna personer ses som ett problem – åtminstone så länge de uppfattas som attraktiva. Åtminstone vad gäller reklam och hur den regleras framstår Sverige ibland som en dålig karikatyr av det viktorianska England.

43: Alla hjärtans dag, vapen och oärliga politiker
Kommunikationsproffs är inte bra för politiken, EU:s vapendirektiv är på väg att implementeras precis lika dåligt som vi väntade oss, och Smedjanpodden testar Teskedsordens ”Rassekollen”.

När alla som inte håller med är rasister
Stiftelsen Teskedsorden verkar antyda att den som inte instämmer i dess ibland rätt radikala identitetspolitiska ståndpunkter är rasist. Det är en märklig ståndpunkt för den som säger sig verka för ett tolerant och öppet samhälle.

Det politiska språket har blivit ett problem
Det har blivit så vanligt att politiker säger en sak och gör motsatsen att det politiska språket börjar framstå som ett skämt. Deras envisa vägran att kalla en spade en spade kommer inte att dämpa politikerföraktet eller den motvilja mot eliter som kommit att prägla opinionen.

Så lurade regeringen landets jägare och sportskyttar
EU:s vapendirektiv håller på att implementeras i Sverige, men regeringens förslag innehåller betydligt strängare regler än vapendirektivet. Ändå påstår regeringen – felaktigt – att EU kräver det. Smedjan intervjuar forskaren Erik Lakomaa om ett djupt problematiskt lagförslag.

42: Rättviseförmedlingen, konservatism och miljösnobberi
Det är inte alls goda nyheter att Rättviseförmedlingen har lagt ned, konservatismen är tillbaka i samhällsdebatten – även om ingen verkar förstå vad konservatism är – och så har miljösnobberiet nått nya höjder.

Makthavare måste kunna ta ett skämt
En lokal KD-förening har skapat rubriker i riksmedia genom att dela skämtteckningar om Centerpartiet. Återigen blir det tydligt att makthavare behöver lära sig att skilja skämt och kritik från hat.

41: Martin Jacobson
Vad får man skämta om, varför är högern roligare än vänstern, och vad är egentligen banjohögern? Smedjanpodden gästas av Martin Jacobson, satirtecknaren bakom I Fablernas Land, för att prata om stad-land-konflikten och politisk satir.

Rättviseförmedlingen har gjort sig överflödig
Efter nio års kamp mot meritokratin lägger lobbyorganisationen Rättviseförmedlingen ned sin verksamhet. Det handlar dock inte om att den har förlorat kampen. Tyvärr har den lyckats så bra att den gjort sig själv överflödig.

Gör inte flygresor till de rikas privilegium
Klimataktivisten Bono flyger runt med privatjet och i Sverige klagar ”influencers” med extravaganta flygvanor på att det är för billigt att flyga – men för billigt för vem, egentligen? Får den elitistiska sidan av miljörörelsen sin vilja igenom kommer det goda livet att vara reserverat för de rika.

Kvinnor är inte missgynnade på arbetsmarknaden
Ett vanligt argument för att kvotera in kvinnor är påståendet att män indirekt kvoteras in av varandra. I själva verket pekar mycket på motsatsen. Att vara kvinna är snarare en fördel än en nackdel i karriären.

40: Regeringen, rakhyvlar och informell kvotering
Rakhyveltillverkaren Gillette har gjort en politisk kampanjfilm, en norsk bank väljer advokatbyrå baserat på andelen kvinnor i styrelsen, och i Sverige har vi plötsligt en regering – men vilken aspekt av den är egentligen värst?

Därför förolämpar Gillette sina kunder
Att använda reklam för att godhetssignalera är ofta illa nog. När ”reklamen” dessutom skuldbelägger kundkretsen börjar man undra vad varumärket egentligen har emot sina kunder.

39: Anders Johnson
Entreprenörer både formar och speglar samhället de verkar i. I veckans avsnitt berättar författaren Anders Johnson om de succéer, misslyckanden och fascinerande människoöden som har bidragit till att forma dagens Sverige.

Mellan Wallström och Vänsterpartiet
Hon utlöste en demokratisk kris, portades från Mellanösterns enda fungerande demokrati och anklagade Nato för att hota Sverige. Får Margot Wallström förnyat förtroende som utrikesminister lär hon dessutom sitta i Vänsterpartiets knä. Det ser mörkt ut för utrikespolitiken den kommande mandatperioden.

(C)veket
Att Centerpartiet och Liberalerna är beredda att gå över till det socialdemokratiska blocket är ingen överraskning. Däremot är det ett stort svek – inte främst mot Alliansen, inte ens främst mot de egna väljarna, utan mot partimedlemmarna, och den ideologi och de värderingar som fortfarande många av dem tror på och står för.

38: Metoo-miljoner, svensk kultur, bostadspolitik och miljözoner
Att lägga 120 miljoner kronor på ”Metoo-satsningar” är plakatpolitik, Kristdemokraterna har helt rätt i att svensk kultur existerar, bostadspolitiken i Göteborg väcker frågetecken, och Stockholms stad borde sluta trakassera sina invånare.

När svarta pengar ger förtur på bostadsmarknaden
Göteborgs stad vill hjälpa den som har pengar till en kontantinsats, men inte kan sätta in dessa på banken, att köpa en bostad. I praktiken skulle det innebära att den som redan har pengar, men som har tjänat dem på ohederligt sätt, ges företräde framför dem som verkligen är chanslösa på den svenska bostadsmarknaden.

Metoo-miljonerna är plakatpolitik
Svenska myndigheter fick 60 miljoner kronor att spendera på Metoo-satsningar. Hälften har de inte ens lyckats göra av med; hälften har gått till personalkonferenser, informationsbroschyrer och att åka på datorspelsmässa. Problem försvinner dock inte bara för att man häller pengar över dem, och skattebetalarna har bättre saker att lägga sina pengar på än regeringens plakatpolitik.

37: Nyårsspecial
Mitt i alla nedslående spaningar inför 2019 och sammanfattningar av 2018 (otrygghet, identitetspolitik, förmynderi och så vidare) går det att identifiera några ljuspunkter.

Straffa inte Svensson för fyrverkerimissbruket
Nästa nyår kommer det vara förbjudet för gemene man att hälsa det nya året med fyrverkeriraketer. Förbudet är en form av statlig kollektiv bestraffning, oavsett om syftet är att minimera olyckor eller om det i själva verket handlar om en naiv förhoppning att den icke laglydiga minoriteten nu ska sluta skjuta raketer mot människor.

36: Bengt G Nilsson
Författaren och journalisten Bengt G Nilsson ger sitt perspektiv på Israel-Palestina-konflikten, Västsahara och den kulturrelativism som ofta präglar mötet med andra kulturer.

Julen har allt de progressiva hatar
Julfirandet får ett extra lager charm av att den innehåller så många element av vad progressiva tycker illa om: kapitalism, traditioner långt bortom det offentligas kontroll, och dessutom en hel del kött och alkohol.

35: Pia Clerté
I veckans avsnitt av Smedjanpodden träffar Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn den dynamiska sportskytten Pia Clerté. Clerté är flerfaldig svensk mästarinna i flera sportskyttegrenar och har i flera år engagerat sig i den offentliga debatten kring vapenlagstiftning och skytte.

Lägre löner – om kvinnor själva får välja
Kvinnor är inte diskriminerade på arbetsmarknaden. Ännu en forskningsrapport visar att lönegapet inte har med sexism att göra, utan är resultatet av individers fria val. Att kvinnor som grupp är benägna att välja bort övertid och extra arbete är inte ett problem, utan något de har all rätt att göra – utan inblandning ovanifrån.

34: Värnskatt, laglöshet, gula västar och rökförbud
Man måste vara endera feg eller missunnsam för att försvara värnskatten, våldet som drabbar medelklassen börjar bli ett allvarligt samhällsproblem, de gula västarnas demonstrationer i Frankrike är en naturlig konsekvens av Macrons pojkbandsliberalism, och icke-rökare borde ställa sig på rökarnas sida i frågan om rökförbudet.

Moderaterna borde vara de första att vilja avskaffa värnskatten
Värnskatten är oförsvarbar både i etiska och ekonomiska termer, men medan Socialdemokraterna var beredda att förhandla bort värnskatten helt vill Moderaterna bara trappa av den. När till och med Socialdemokraterna med sin fientliga inställning till höginkomsttagare är beredda att göra sig av med den, är det en skam att Moderaterna inte bjuder över dem.

Kan de ta uteserveringarna från rökarna så kan de ta vad som helst
Lagom till sommaren förbjuds rökning på uteserveringar. Ännu enkelt nöje för många svenskar faller offer för riksdagen – men regleringsivern borde oroa även oss icke-rökare. Anser de sig ha rätten att ta uteserveringarna ifrån rökarna så är de beredda att ta vad som helst från vem som helst.

33: Brott och straff, kulturkrig och kulturpolitik för daggmaskar
Det är inte så synd om brottslingar som det svenska rättsväsendet tror, det är orimligt att lägga en miljon skattekronor på konst för daggmaskar, landstingen borde läggas ned, och så reder Smedjans redaktörer ut vad kulturkriget egentligen handlar om.

Staten ska stå på brottsoffrets sida, inte brottslingens
I det svenska rättssystemet tas påfallande stor hänsyn till kriminella. Samtidigt verkar de flesta vara mer benägna att känna sympati med brottsoffer än förövare. Om lagen och dess utövare inte har tillräckligt stöd i det allmänna rättsmedvetandet har vi ett problem. Det är brottsoffret, inte den som väljer att begå brott, som det är synd om.

Sverige måste få bestämma över sin egen vargstam
EU-kommissionen tar steg för att frånta Sverige makten över den svenska vargstammen, och regeringen lyfter inte ett finger för att hindra det. Vad man än tycker om vargjakt, förlorar man i längden på att lämna makten över en sådan fråga åt EU. Sveriges vargstam är Sveriges angelägenhet.

32: Miljöpuritanism, kriminellt lyxliv och Karl XII
Miljörörelsens skuldbeläggande av dem som unnar sig flygresor och kött börjar bli tröttsam och kriminella borde inte få leva lyxliv på skattebetalarnas bekostnad. Den här veckan har kulturpolitiken dessutom blivit extra aktuell i samband med ett MUF-utspel och 300-årsdagen av Karl XII:s död.

De moderna puritanernas problem
Miljörörelsen lägger mycket energi på att skuldbelägga dem som unnar sig resor, hamburgare och nya kläder. Precis som puritanerna på sin tid strävar miljörörelsen efter inflytande genom skuldbeläggande, och det får dem – precis som puritanerna – att framstå som något helt annat än det inspirerande exempel planeten skulle ha nytta av.

Kriminella lever lyxliv på hederliga medborgares bekostnad
I Malmö tvingar kommunen skattebetalarna betala för att kriminella ska kunna leva liv som för många andra är långt utom räckhåll. De som ställer sig utanför lagen blir bättre behandlade än de som håller sig innanför den. Systemet gör det mer lockande att vara kriminell än att hålla sig innanför lagens ramar.

Förbud är farligare än knark
Enligt en ny studie är sambandet mellan drogbruk i tonåren och kriminalitet senare i livet ytterst litet. Däremot finns det anledning att misstänka att den som en gång har placerats på fel sida av lagen kan komma att begå fler brott. Ironiskt nog kan alltså förbudet mot knark ur ett kriminalitetsperspektiv vara farligare än knark.

31: Black Friday, EU, grindsamhällen och zombier
All reashopping är inte konsumtionshets, EU har ingen kontakt med folkopinionen, den ökande grova kriminaliteten riskerar att leda till allt fler grindsamhällen, och zombiefilmer och -serier är inte en helt oproblematisk genre. Och så har vi fortfarande ingen regering.

EU lär sig inte av sina misstag
EU verkar inte ha lärt sig någonting av Brexit. I en enkät på nätet ställer EU-kommissionen flervalsfrågor om unionens framtid som nästan samtliga innebär ökad överstatlighet, och ofta vänstervriden politik. Det krävs en nästintill ogenomtränglig filterbubbla för att kunna vara så tondöv inför vad medborgarna vill.

30: Public service-skatt, frihandel och trygga rum
De borgerliga partierna röstar alla för att omvandla licensavgiften till en public service-skatt, trygga rum verkar påfallande otrygga och trots handelskrig och ekonomiska sanktioner bryr sig folk fortfarande inte särskilt mycket om frihandel.

I ett tryggt rum kan ingen höra dig skrika
För många av oss är trygga rum allt annat än trygga. Där ingen ska behöva höra något som kan kränka eller provocera henne är man kanske trygg att vara vem man vill, men inte att tala fritt. Vad som behövs i samhället är motsatsen: utrymmen där man kan utöva sin yttrandefrihet och säga sin mening utan rädsla för att bli utpekad och uthängd.

Tro inte på det falska narrativet om hur Alliansen sprack
Liberalerna och Centerpartiet har valt Socialdemokraterna över Moderaterna. Det är egentligen ingen större överraskning; ur ett historiskt perspektiv var de socialliberalas allians med de mer frihetliga partierna inte mer än en parentes. Det är viktigt att minnas att valet aldrig stod mellan S och SD, utan mellan socialdemokrati och liberalkonservatism.

Endera är man med Alliansen, eller mot den
På onsdag splittras förmodligen Alliansen. De socialliberala partiledarna försöker genom komplicerade resonemang få det att verka som att det är Ulf Kristerssons fel, men i själva verket är det enkelt. Den som inte röstar för Ulf Kristersson röstar för Stefan Löfven. Man är endera med Alliansen eller mot den.

29: Timbros historia
Är vi köpta av industrin? Kommer Smedjans åsikter från Svenskt Näringsliv eller våra egna huvuden? I veckan firade Timbro 40 år av frihetlig opinionsbildning. Men vad har tankesmedjan egentligen åstadkommit, och vilken vänsterskribent har blivit argast genom åren?

Vem fick Generation Z att hata yttrandefriheten?
Lättkränkthet, osjälvständighet och ett instinktivt motstånd mot yttrandefrihet präglar den generation som i dag läser vid universiteten. Det är inte bara ett akademiskt problem, utan ett kulturellt – och skulden ligger till stor del hos överbeskyddande föräldrar, skriver Greg Lukianoff och Jonathan Haidt i en ny bok. Men även om det är en förklaring, vilar huvudansvaret fortfarande på dem som försöker hindra andra från att tala.

28: Extremism, yttrandefrihet och privilegiemissbruk
Hur blev SSU Skåne hemvist för extremister? Är man diskriminerad om man tillfälligt måste ta av sig slöjan för att skriva högskoleprovet? Vem är egentligen privilegierad i det svenska samhället, och har man verkligen yttrandefrihet om det finns begränsningar för vad man får säga?

SSU måste göra upp med extremismen
SSU i Skåne har tagits över av en aggressiv falang som bland annat sprider homofoba åsikter. Det sätter fingret på ett problem med den postkoloniala, intersektionella vänstern: Om man uppfattar vissa grupper som offer för ett kolonialt arv, blir det i sin tur problematiskt att som representant för majoritetssamhället rikta kritik mot dem. Det ger upphov till en undfallenhet som kan orsaka stora problem för socialdemokratin.

Yttrandefriheten är chanslös mot lättkränktheten
Förra veckan fastslog Europadomstolen att man yttrandefriheten inte omfattar provocerande uttalanden om profeten Muhammed. Det förefaller allt mer som att yttrandefriheten i Europa har reducerats till en teoretisk konstruktion. I praktiken smäller rätten att slippa bli konfronterad med åsikter man ogillar högre.

Privilegiemissbrukarna kräver mer än de har rätt till
Det finns ett privilegiemissbruk i samhället, men det handlar inte om kön, hudfärg eller sexuell läggning. Personer som exempelvis tror det är en rättighet att skolan ska servera deras barn vegansk skolmat, när det i själva verket är ett privilegium att få både skolgång och skollunch på någon annans bekostnad, skulle behöva komma till insikt om sin privilegierade situation.

27: Knark, utvisningar och hoppande majoriteter
Vad ska man rösta på om man vill slippa Miljöpartiets politik? Varför utvisar Sverige kompetenta människor som försörjer sig själva men låter dömda våldtäktsmän stanna? Varför vill så många ha en stark regering, när en svag vore bättre för demokratin? Varför blir poliser upprörda när Kanada legaliserar bruket av cannabis?

Polisen ser bara knarkets baksidor
I debatten om legalisering av narkotika tenderar poliser att vara kategoriskt negativa. Problemet är att de inte har en balanserad syn på ämnet. I sitt yrkesliv möter de främst missbrukare. Brukare – de som ibland röker på eller brukar andra droger utan att det förstör deras liv – lyckas däremot ofta undvika polisens radar.

26: Anders Lundwall: En svensk prepper
Vad är en prepper och vad preppar han för? Anders Lundwall driver en av Sveriges största preppingbloggar, En Svensk Prepper, och har tidigare intervjuats för magasinet Smedjan.

Sverige utvisar fel personer
En sexårig pojke var nära att utvisas när hans mamma dog, trots att hans morföräldrar i Sverige var beredda att adoptera honom. När det gäller personer utan asylskäl eller dömda brottslingar är det svenska rättsväsendet däremot betydligt mindre nitiskt.

Sop-Stockholm
Stockholms stad förbjuder en ny app, bara för att sedan meddela att den tänker lansera samma sorts app själv. Beteendet visar varför det offentliga inte bör få driva verksamheter som konkurrerar med det privata näringslivet. Konkurrensen blir aldrig rättvis, eftersom det offentliga har maktmedel privata aktörer saknar.

25: Edward Blom
I veckans avsnitt gästas Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson av gastronomen, kokboksförfattaren, arkivarien, egenföretagaren, tv-profilen och numera också artisten Edward Blom.

Våga vägra vinter-OS
Stockholm är en av slutkandidaterna till vinter-OS 2026. Förhoppningsvis blir det dock någon annan stad som drabbas när det kommer till kritan. Enligt Sveriges olympiska kommitté skulle evenemanget bli sällsynt billigt med OS-mått mätt, men spelen går nästan aldrig med vinst, och notan har en tendens att landa i skattebetalarnas knä.

24: Löntagarfonder och tjänstemän som tror att de är politiker
Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn är tillbaka från Bokmässan i Göteborg och firar kanelbullens dag, till åminnelse av kampen mot löntagarfonderna.

Var är fjärde oktober-högern när man behöver den?
För 35 år sedan gick tiotusentals svenskar ut på gatorna för att protestera mot vänsterns försök att beröva svenska företagare sina företag. Uppslutningen bakom äganderätten var beundransvärd, men när man ser den frihetliga rörelsen i dag börjar man undra: Behöver det verkligen gå så långt som till löntagarfonder för att högern ska stå upp för äganderätten?

En Allianskommun borde aldrig höja skatten
Den gångna mandatperioden har skatten höjts i 26 Alliansstyrda kommuner. I ett så extremt högskatteland som Sverige borde det vara helt otänkbart för borgerliga politiker att höja skatten. Problemet är bara att staten, genom kommunallagen och utjämningssystemet, i praktiken blockerar sänkningar av kommunalskatten.

Tjänstemännen som tror de är politiker
Det numera ökända uppropet bland Regeringskansliets tjänstemän är egentligen ett illa maskerat ställningstagande för Socialdemokraterna och Decemberöverenskommelsen. Man får intrycket att undertecknarna inte riktigt förstår vare sig hur det demokratiska statsskicket fungerar eller vad det innebär att vara opolitisk tjänsteman.

23: Martin Moraeus
Martin Moraeus: Bonde och libertarian. Går det att vara lantbrukare och libertarian samtidigt, i dessa tider av handelshinder och jordbrukssubventioner?

Normkritiskt skatteslöseri
Svenska kommuner och landsting lägger skattebetalarnas surt förvärvade pengar på normkritiska granskningar av offentliga hemsidor. Det är pengar som hade kunnat spenderas betydligt bättre – och granskningar som inte fyller någon vettig funktion över huvud taget.

22: Eftervalsanalys med Johan Ingerö
I veckans avsnitt gästas Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn återigen av Johan Ingerö, den här gången för att bena ut det politiska läget efter valet.

Fondsocialismens återkomst
En kommitté under finansdepartementet vill att skogsägare ska tvingas finansiera att det offentliga tar över deras skog och gör den till reservat eller biotopskyddsområde. Skogsägare har redan upprepade gånger fått se sin äganderätt inskränkas av myndigheterna. Att förespråka vad som i praktiken är löntagarfonder för skogsägare, är dock ett nytt lågvattenmärke för det offentliga.

EU och de tjeckiska dockfilmernas återkomst
EU ska tvinga streamingtjänster att distribuera 30 procent innehåll producerat i Europa. Den sortens protektionism är ett direkt angrepp på den fria marknad unionen säger sig värna. Ransoneringen av amerikansk kultur för tankarna till det gamla östblockets järnridå. Det är en bitter ironi att Bryssel driver på för precis den sortens samhälle EU ska föreställa vägen bort från.

21: Valspecial
I det tjugoförsta avsnittet av Smedjanpodden diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn riksdagsvalet och det ännu osäkra läget inför regeringsbildningen.

Det är dags för en man
Av 23 svenska jämställdhetsministrar har 19 varit kvinnor. Det är en helt oacceptabel könsbalans. I jämställdhetens namn är det hög tid för en man – och det borde bli en kristdemokrat. Bland Alliansens partier är Kristdemokraterna det parti som visat störst intresse för verkliga jämställdhetsproblem snarare än påhittade.

Upp till bevis, Alliansen
Efter en mandatperiods konsekvent vägran att bedriva borgerlig politik, men med ivriga löften om att göra det i framtiden, är det nu upp till bevis för de borgerliga partierna. Menade ni det när ni lovade att försöka bilda regering efter valet, eller behöver era väljare i fyra år till leva med vetskapen att de passivt givit sitt stöd åt en S-regering?

20: Hanif Bali
I det sista avsnittet före riksdagsvalet träffar Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.

Den feministiska utrikespolitikens dubbelfel
Regeringens feministiska utrikespolitik har två problem: teorin och praktiken. Nyligen publicerades en handbok i feministisk utrikespolitik som illustrerar både de teoretiska problemen, och hur dåligt det fungerar att omsätta dem i praktiken.

Skolan har inte gjort någon ”comeback”
SvD underkänner läsarnas negativa bild av skolan, eftersom Sverige gjorde ”comeback” i Pisa-undersökningen 2015. Men svensk skola är fortfarande undermålig, och då har inte effekterna av regeringen Löfvens politik kunnat utvärderas ännu. Som så ofta annars i politiken är risken att den sittande regeringen tjänar röster på sina företrädares meriter.

19: Sara Skyttedal
I veckans avsnitt träffar Smedjans redaktörer kristdemokraten Sara Skyttedal och talar om Decemberöverenskommelsen, Kristdemokraterna, vapenfrågan och det kommunala slöseriet med skattepengar.

Föräldraledigheten är en maktfråga
Socialdemokraterna lovar inför valet en extra veckas föräldraledighet på skattebetalarnas bekostnad. I själva verket innebär vallöftet en maktförskjutning från föräldrarna till staten, som tar kontroll över ytterligare en bit av deras ekonomi. Ju mer pengar staten tar och sedan delar ut, desto mindre pengar finns kvar för skattebetalarna att bestämma över.

18: valrörelsen, vapenhysterin och borgerligheten
Varför är valaffischerna så tråkiga? har vandaliseringen av valkampanjer ökat? Har Hanif Bali verkligen mordhotat journalister och varför är borgerligheten så mån om att vara Socialdemokraterna till lags?

Ångestnivåerna börjar bli orimliga
Klimatångest. Semesterångest. Jobbstartsångest. Det verkar inte finnas någon gräns för vad som framkallar ångest i den moderna människan, och det är ett problem i sig. Att porträttera vardagen – eller miljöproblemen – som ångestframkallande uppmuntrar inte till en sund attityd till verkligheten.

Vapenhysterin har gått för långt
Politiker som poserar med vapen väcker förskräckelse, och när en riksdagsledamot använder en bild ur tv-spelet Call of Duty för att göra en skämtbild om sin konflikt med DN:s ledarsida kräver Tidningsutgivarna ett möte med hans partiledare. Stora delar av den svenska offentligheten överreagerar på vapen till den grad att det är bortom rimlighetens gräns.

17: klimatet, valrörelsen och medierna
I det sjuttonde avsnittet är Lars Anders Johansson och Blanche Jarn tillbaka på redaktionen efter semestern och sammanfattar sommarens stora debatter och nyhetshändelser. Den varma sommaren med torka och skogsbränder som följd har åter fört klimatfrågan upp på dagordningen, och frågor om kommunernas och statens krisberedskap har ställts på sin spets.

Valaffischerna visar våra begränsade valmöjligheter
De intetsägande valaffischerna speglar den brist på konfliktytor som finns mellan partierna. Valrörelsen handlar snarare om vilken fråga som ska prioriteras allra högst eller få allra mest pengar, än om hur samhället ska fungera. Den som inte huvudsakligen är nöjd med hur Sverige fungerar i dag saknar realistiska valmöjligheter.

Det är inte Miljöpartiet planeten behöver
Efter sommarens extremväder verkar Miljöpartiet ha räddat sig över fyraprocentspärren. Språkröret Isabella Lövin deklarerar att det är dags för MP att höja tonläget och rädda planeten. Men det planeten behöver är inte miljöpartistisk politik.

Rätten att välja bort public service
Nyligen spred P3 manipulerade bilder på den moderate riksdagsledamoten Edward Riedls barn där de såg ut att använda knark. Public services oförmåga att hålla sig på rätt sida om anständighetens gräns visar varför tittare och lyssnare måste få behålla rätten att välja bort att betala – inte tvingas finansiera SVT och SR via skattesedeln.

16: Benjamin Dousa
Benjamin Dousa är förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet och aktuell med boken Snöflingorna faller över Husby, som är en personlig betraktelse över hans uppväxt i ett utanförskapsområde och om den identitetspolitik som han menar sliter sönder Sverige.

Yttrandefrihet är inte att vara snäll
SVT lär barn att yttrandefrihet innebär att man får säga vad man vill så länge man inte är taskig. Det är fjärran från vad yttrandefrihet egentligen innebär. I ett fritt samhälle har man rätt att säga otrevliga, provocerande och till och med elaka saker – och det är ett problem att allt färre erkänner den rätten.

Sluta prata barnspråk med väljarna
Ovanan att kommunicera med hjälp av emojier, små digitala bilder, har spritt sig till riksdagspartierna. Det tyder varken på kompetens, eller på att de har särskilt höga tankar om väljarnas förmåga att ta till sig deras budskap.

Därför kastar SD sten i glashus
Sverigedemokraternas film om rasistiska strömningar i Socialdemokraternas historia är inte så mycket en smutskastningskampanj som ett försök att flytta debatten bort från partiets egen historia. Sverigedemokraterna vill slippa rasistanklagelser och prata sakpolitik i stället – och övriga partier har allt att vinna på att göra dem till viljes.

15: Isak Skogstad
Vad krävs för att den svenska skolan ska komma på fötter? I detta avsnitt träffar vi Isak Skogstad högstadielärare och flitig skoldebattör. Vilka är de allvarligaste problem den svenska skolan har att hantera i dag och vad krävs för att lösa dem?

Abnormt dålig faktagranskning
Dagens Nyheter har stämplat moderaten Hanif Balis åsikt att antalet asylärenden ligger på ”abnormt höga nivåer” som ”helt fel”. Exemplet visar med all önskvärd tydlighet varför media i dag ofta saknar förmågan – och trovärdigheten – att genomföra faktagranskningar.

14: Markus Uvell
Markus Uvell är konsult och opinionsbildare samt tidigare vd för Timbro. Nu är han aktuell med boken Bakslaget, där han analyserar förändringarna i det svenska politiska landskapet och partiernas misslyckande att spegla väljarnas åsikter och prioriteringar.

Alkoholskatt för finansministerns skull
Punktskatten på alkohol motiveras ofta med folkhälsoargument, men sambandet är allt annat än uppenbart. En skatt på alkohol gör att hela ekonomin, inte bara alkoholbudgeten, blir lidande. Den enda tydliga vinnaren är, när allt kommer omkring, finansministern.

13: Johan Ingerö
Kristdemokraternas kris, vinster i välfärden och Reepalus bluff, vårdköer, män på BB och de bästa dödsmetallskivorna.

Den moraliska plikten att betala kontant
Redan om fem år är risken att det inte längre lönar sig för handlare att ta emot kontanter. Sverige ligger i framkanten av utvecklingen mot ett kontantfritt samhälle, vilket både är ett säkerhetsproblem och ett integritetsproblem. Ju fler som fortsätter att använda kontanter, desto tryggare är vi alla.

Den blinda framstegsoptimismen
I Sverige är progressivismen överideologi. Att något är nytt och modernt anses vara ett egenvärde, och ifrågasätter man något modernt och nytt är man tvärtom reaktionär och teknikfientlig. Men all utveckling är inte av godo, och inte allt nytt är per definition är bra.

12: föräldraförsäkringen, miljöpolitik och självkörande bilar
I tolfte avsnittet tar sig Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn an frågan om kvoterad föräldraförsäkring, miljöpolitik och självkörande bilar.

Förarlösa bilar och slutet för autonomin
När bilarna blir förarlösa behöver vi inte längre köra dem – men vi förlorar också kontrollen över dem. Det offentliga ser de förarlösa bilarna i ett positivt ljus, men mycket talar för att det är tryggare för individen att köra sin egen bil än att släppa ifrån sig ratten.

Kvinnorörelsen har gått från friheter till förbud
När jämställdhetsministern och hennes företrädare visualiserar framtidens stora jämställdhetsreform föreslår den ena mer jämställdhetsintegrering av myndigheter och den andra förbud mot visstidsanställningar. Kvinnokampen har gått från rättigheter och möjligheter till policydokument och förbud.


I Almedalen tror ingen på ett samhälle utanför staten
I Almedalen blir det tydligt att det inte bara är politiker som tycker att varje detalj i samhället kräver en politisk lösning. Det verkar gälla resten av samhället också. Alldeles för få är beredda att stå upp för värderingen att vissa delar av samhället behöver stå utanför staten.

Uber bär inte skulden för taxiförares självmord
Taxiförare i New York tar livet av sig och taxitjänsten Uber får skulden. I själva verket är det staden New York som låst fast taxichaufförerna i en skuldfälla. Som så ofta när politiker snedvrider marknader gör de mer skada än nytta, och som vanligt får någon annan skulden efteråt.

Folkhälsopolitik är folkförakt
Sverige är fortfarande ett av EU:s värsta länder när det kommer till att reglera medborgarnas livsstil, och Miljöpartiet särskiljer sig som ett av Europaparlamentets allra mest auktoritära partier på folkhälsoområdet. När politiker tar sig rätten att lägga sig i vad andra äter och dricker är det att dra det elitistiska föraktet för vanliga människor till sin spets.

Så blev USA världens tionde farligaste land för kvinnor
En ny internationell undersökning visar att USA uppfattas som världens tionde mest farliga länder för kvinnor. Vad gäller sexuellt våld delar USA tredjeplatsen med Syrien. Orsaken till den skeva bilden av verkligheten verkar vara #Metoo-rörelsen.

10: Barnvaktsstaten, SD, EU:s nya länkförbud och #metoo i medierna
Barnvaktsstaten, SD, EU:s nya länkförbud och #metoo i medierna. I tionde avsnittet tar sig Smedjans redaktörer Blanche Jarn och Lars Anders Johansson an förbudsivern bland Europaparlamentets partier. Utgångspunkten är årets utgåva av The Nanny State Index som jämför paternalistisk politik i olika länder.

Rätten att bära skottsäker väst
När politiker föreslår förbud mot skottsäkra västar vill de hellre tysta varningsklockorna än lyssna på dem. Det verkliga problemet är skjutningarna, och så länge de äger rum måste människor få skydda sig.

Länkförbudet är ett lågvattenmärke för EU
EU-parlamentets utskott har godkänt kommissionens förslag att förbjuda länkar till nyhetssidor på sociala medier. Förslaget är så dåligt utformat att konspirationsteorierna nästan förefaller påkallade. Effekterna kan komma att bli djupt problematiska.

9: Nationaldagen, midsommar och svenskhet, studentflak, identitetspolitik på bokförlag och det totala kriget
I nionde avsnittet av Smedjanpodden tar sig Smedjans redaktörer an den årliga svenskhetsdebatten. Perioden mellan nationaldagen och midsommarafton präglas traditionsenligt av infekterade diskussioner om vem som är svensk och inte.

Den mest hatade mannen på brittiska campus
Identitetspolitiken gör studenter till ”Stepford wives”, våldtäktskultur existerar inte vid campus, antimobbningkampanjer har gått för långt och det är oroande att dagens unga dricker och röker allt mindre. Möt Brendan O’Neill, redaktör för den brittiska webbtidningen Spiked, som menar att vi inte bara har en rätt att provocera, utan en skyldighet.

Identitetspolitik som självskadebeteende
Förlaget Penguin Random House kommer att börja kvotera sina anställda och författare efter könstillhörighet, etnicitet, sexuell läggning, klass och funktionshinder. Att på så sätt prioritera ned författarkompetens kommer att skada förlaget mer än det begriper.

8: Ivar Arpi
Ivar Arpi, ledarskribent vid SvD, gästar Smedjanpodden för ett samtal om identitetspolitik och genusvetenskap. Varför är genusvetenskapens ställning i Sverige starkare än i andra jämförbara länder? Varför är det fel att sänka fyskraven för kvinnliga brandmän och varför ska man inte bry sig om mikroaggressioner?

Hur progressivismen dödade populärkulturen
Medelklassen kvävde popkulturen, skriver Martin Aagård och Natalia Kazmierska i en ny bok. I själva verket var det dock inte småborgerlighet och medelklassvärderingar som fick finkulturen att äta upp populärkulturen, utan den reflexmässiga progressivismen.

Ett land för bidragstagare
Ännu en arbetskraftsinvandrare utvisas för att hans lön var några kronor för låg för fackets smak. Någonting är fel på ett land som utvisar personer som har jobb, men välkomnar dem som redan fått utvisningsbeslut.

7: Siri Steijer
Avskaffa semesterlagen, privatisera föräldraförsäkringen och lägg ned arbetsförmedlingen! I detta avsnitt gästas Smedjanpodden av Siri Steijer, ansvarig för arbetsmarknadspolitiska frågor vid Timbro. Hur lyckas hon ständigt reta gallfeber på vänstern? Vems var egentligen hunden hon poserade med i reportaget i Arbetet? Varför vill hon avskaffa semesterlagen och hatar hon verkligen barn?

Världen går inte under för att man skämtar om #Metoo
På ett studentflak hängde några studenter en banderoll som driver med #Metoo-kampanjen, och såväl kvällstidningarna som rektorn reagerade som om himlen rasat ned över dem. Sverige skulle må bra av en lite mer avslappnad attityd till skämt.

Kulturkamp eller åsiktskorridor
Grattis på grundlagsdagen, Danmark. På två viktiga punkter har vårt sydvästliga grannland lyckats bättre än Sverige: yttrandefriheten, och borgerligheten. Men ännu finns det tid att lära av det danska exemplet.

6: akademisk frihet, prepping, civilsamhället och de rödgrönas undergång
Den här veckan har Smedjans redaktion varit i Danmark och studerat konst, hygge och yttrandefrihet. Därför publiceras veckans avsnitt något senare än vanligt, men det kompenseras av att det är vårt längsta avsnitt hittills, så håll till godo:

Folkets sämsta företrädare
Pressat av sina egna misslyckanden och de därav följande opinionssiffrorna försöker Miljöpartiet desperat engagera potentiella väljare i sugrör och cigarettfimpar. Kanske är det helt enkelt de enda områdena där Miljöpartiet hittills inte misslyckats monumentalt.

Civilsamhälle på låtsas
Bit för bit har den svenska staten slukat civilsamhället. Det är därför organisationerna som ingår lägger så mycket energi på värdesignalering och godhetsmarkörer. Den som är beroende av statliga medel är nämligen även beroende av statens goda vilja.

Akademisk ofrihet
Författaren Joanna Williams lämnade sin universitetstjänst för att kunna skriva en kritisk bok om feminism. Smedjan träffar henne för att tala om yttrandefrihet, trygga rum, identitetsvänsterns nya vokabulär och varför censurviljan och konsensuskulturen egentligen sprids från just universiteten.

5: Kåhusockupationen, GAL/TAN-skalan och porr
I femte avsnittet av Smedjanpodden uppmärksammar Blanche och Lars Anders femtioårsminnet av kårhusockupationen i Stockholm. Vidare diskuteras den så kallade GAL/TAN-skalan som används för att kategorisera politiska positioner. Avslutningsvis avhandlas Torypartiets nymoralism och de nya porrpass som skall införas i Storbritannien.

Systerskap – nej tack
Veronica Palm har skrivit en feministisk idébok om karriärkvinnor och systerskapet. Kvinnors enda långsiktiga framgångsrecept, menar hon, är sluta göra karriär på mäns villkor och i stället uppgå i Systerskapet, med separatistiska nätverk och ovillkorlig gemenskap. Blanche Jarn kommer inte att ansöka om medlemskap i klubben.

Porr är bäst utan storebror
I Storbritannien kommer man snart att behöva köpa speciella pass för att kunna se pornografiskt material utan att uppge sina personuppgifter. Det kommer att få tråkiga konsekvenser för privatlivet, men kan leda till ett kraftigt uppsving för tryckt material.

4: Moderaternas valslogan, Svenska Filminstitutet, känsloarbete och Norges nationaldag
I det fjärde avsnittet av Smedjanpodden diskuterar Lars Anders och Blanche Moderaternas nya valslogan, "Lika för alla" - är det ännu ett försök att triangulera Socialdemokraterna, eller i själva verket en återgång till klassisk borgerlig strävsamhetsmoral?

Känsloarbete – när inget är för privat för politiken
”Känsloarbete” beskrivs som feminismens nästa front. Det är en front som ligger alldeles för långt inne i privatlivet. Vem i ett förhållande som håller koll på småsaker och erbjuder mest känslomässigt stöd angår ingen annan – och det är verkligen ingenting man bör göra politik av.

Hellre en svart bostadsmarknad än ingen alls
För de grupper politiker har bannlyst från bostadsmarknaden, är den svarta marknaden den sista chansen till ett drägligt boende. Nu vill allmännyttan beröva dem även denna sista möjlighet att bo bra.

Diskriminering bortom kvotering
Efter att en längre tid ha gjort sitt bästa för att snedvrida marknaden till kvinnors fördel, verkar nu Filminstitutet snarast vilja sträva efter att utesluta män ur filmbranschen. 2020 ska allt marknadsstöd gå till kvinnor om inte branschen börjat kvotera in dem informellt.

Federalismen och naiviteten
Det finns två typer av EU-vänner: Romantiker som inte vill inse att unionen inte längre är ett freds- och frihetsprojekt utan en framväxande socialstat, och federalister som gillar förändringen. Förr eller senare kommer de förra att förlora sina illusioner. Det är de senare vi behöver oroa oss för.

Jubla inte över gårdsförsäljningen
Frihetliga individer gläds åt utfallet av riksdagens omröstning om gårdsförsäljning av öl och vin. De gläds förgäves. En symbolhandling från riksdagen – som knappast lär omsättas i verklighet av regeringen – gör nästan ingenting för att luckra upp Sveriges repressiva alkohollagstiftning.

Vilken auktoritär stat vill du helst bo i?
Var skulle du helst vilja vara medborgare och invånare: i Ryssland eller i Kina? Svarar du Kina finns en risk att du låter dig imponeras av framgångar som i själva verket innebär hot. Eller så har du bara inte läst det senaste om den kinesiska regimens användning av teknologi.

2: Första maj, valkompasser, faktagranskning och vapenlagstiftning
I andra avsnittet av Smedjanpodden diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn vad som är poängen med att demonstrera på första maj. Är det verkligen rimligt att arbetarrörelsen har en egen helgdag? Och om de nu skall ha det, varför stal marxisterna dagen från anarkisterna?

Bidraget (nästan) ingen vill ha
Regeringens investeringsstöd på 3,2 miljoner per år har inte lett till en enda ny hyresrätt i Stockholm. De grupper som regeringen ställt utanför bostadsmarknaden får stanna i sina andrahandsboenden eller flytta från stan. Allt för att regeringen envist försöker bota socialistiska problem med mer socialism.

1. Smedjanpodden är här!
Grattis alla Smedjans läsare och följare, nu kommer det som ni alla har väntat på, nämligen Smedjanpodden. Frihetliga perspektiv, fördjupande analyser och dagsaktuella kommentarer från Smedjans redaktion.

Sverige sviker sina vapenägare
När EU:s vapendirektiv klubbades var det till slut skrivet på ett vis som inte behövde innebära någon större skada för svenska vapenägare – förutsatt att Sverige implementerar det utan tillsatser. I stället föreslår utredningen en implementering med extra allt.

Kvoteringsmisslyckandet som ingen kommer lära sig av
Norges lag om kvotering till bolagsstyrelser fyller 15 år i år. Siffrorna visar att den inte har gjort mycket för jämställdheten. Ändå finns ingen anledning att hoppas på att andra länder kommer lära sig av Norges misstag. För kvoteringsförespråkare är symbolpolitiken viktigare än resultatet.

Vad UR glömmer berätta för lyssnarna
Vad är hårdför politik: ekonomiska liberaliseringar eller väpnad revolution? Det förra, att döma av UR-programmet Bildningsbyrån. För att göra både public service och allmänheten en tjänst bidrar Smedjan med den information UR glömde skriva ned om Margaret Thatcher, Rosa Luxemburg och andra huvudpersoner i Bildningsbyrån.

Tack och lov för pessimismen
Flera liberaler har börjat definiera sig själva som framtidsoptimister och resten av oss som bittra pessimister. De glömmer att deras egen ideologi (och den positiva utveckling de hyllar) bygger på skepsis mot makten, mot utopier och i viss mån även mot människor.

Dåliga nyheter för Nationalmuseum
Barakat Ghebrehawariat, som regeringen nyligen utsåg till medlem av Nationalmuseums insynsråd, har både ett identitetspolitiskt bagage och en bakgrund i våldsbejakande miljöer. Utnämningen ligger med andra ord helt i linje med den miljöpartistiska kulturpolitiken.

Inte konstigt att SVT är emot konkurrens
I syfte att ”belysa orättvisorna” med friskolesystemet har SVT skapat en hemsida där man kan göra massansökningar till friskolor, och på köpet ge dem en dos extra byråkrati. Det är ingen överraskning, med tanke på hur SVT:s rapportering om friskolor har sett ut hittills.

Facebook är inte mäktigare än vi gör det
Stormen kring Cambridge Analytica har skapat en oro att de sociala mediernas datasamlingar skadar demokratin genom sin makt över politiken. Det stämmer, särskilt som de sociala medierna har så stor makt över det politiska samtalet. Det är dock vi själva som väljer att göra datasamlingarna så mäktiga som de är.

”Kriminalitet handlar inte om socioekonomiska faktorer”
Amir Sariaslan har gjort sig ett namn som kontroversiell forskare på kollisionskurs med Sveriges kriminologer. Enligt honom handlar kriminalitet i Sverige inte om utsatta områden eller fattigdom, utan snarare om ärftliga egenskaper och individspecifika riskfaktorer. Smedjan har träffat honom för att tala om brott, statistik, åsiktskorridoren i akademin och varför han till slut gav upp och bytte forskningsfält.

Kroppsfixerat om kroppsfixering
I boken Hunger beklagar sig författaren över samhällets inställning till hennes fetma. Boken har alla de väntade identitetspolitiska dragen, men samtidigt har den en poäng. Samhället, i betydelsen det offentliga, anser sig ha alldeles för mycket att säga till om vad gäller individens kropp.

Högern utan självförtroende
Tidigare har allianspartier stöttat politiska motståndare som visat prov på betydligt värre omdömeslöshet än Hanif Bali. När det gäller en av Moderaternas egna frontfigurer är partiet dock snabbt att ge kritikerna rätt. Det är bekymmersamt med en höger som är så snabb att backa, när det gäller misstankar mot en tredje part som ännu inte är bekräftade.

Alla allergiker är inte överkänsliga
Astma- och allergiförbundet menar att filmen Tårtgeneralen förminskar och nedvärderar doftallergiker. Frågan är bara vad förbundet självt gör när det uttalar sig som att minsta antydan till ett skämt om allergi är något allergiska personer måste skyddas från. Man behöver inte vara överkänslig bara för att man är allergisk.

Skratta åt ondskan
Filmen The Death of Stalin, som går på bio nu, gör komedi av maktkamperna inom Sovjetunionens elit. Att få skratta åt den styrande eliten i ett ondskefullt system är ett nöje, bara man inte glömmer bort vad det är man skrattar åt.

Sverige missbrukar EU i folkhälsofrågor
När Finland låter sina medborgare köpa starköl i mataffären springer Sverige med kritik till EU, av omsorg för den finska folkhälsan. Men den finska folkhälsan är finländarnas egen angelägenhet, och EU ska inte fungera som klagoforum för förbudsivrare.

Att ta från de rika och ge åt kommunpamparna
Kommuner med dålig ekonomi kan fortsätta slösa på andras bekostnad. Sjukvård, skola och omsorg är överbelastade samtidigt som miljarder spenderas på oansvariga kommunpolitikers favoritprojekt. Det kommunala utjämningssystemet måste sluta möjliggöra slöseri och börja gynna dem som tar ansvar.

Faran med åtgärder mot "fake news"
Facebook och de stora mediehusen försöker ta krafttag mot falska nyheter. Men kampen de ger sig in i handlar om trovärdighet, och varken mediehusen eller Facebook åtnjuter något stort förtroende. När den som drar gränsen mellan falska och äkta nyheter själv är tendentiös, är risken att resultatet i stället blir ett instrument för att tysta avvikande åsikter.

Lönegapet har inte med diskriminering att göra
Manliga Uber-chaufförer tjänar mer än sina kvinnliga kollegor, och det har ingenting med att diskriminering att göra. Ny forskning visar att lönegapet beror på olika sätt att köra. Att diskriminering måste ligga bakom skillnader mellan grupper är en myt.

Könsbytet fick mig att göra slut med doktorn
Medan identitetsvänstern utnyttjar filmer och serier maximalt för att sprida sitt budskap krymper andelen kultur som är fri från politiska ställningstaganden. Karaktärer byter kön för att uppnå representativitetsmål och filmrecensioner lägger mer vikt vid andelen kvinnor än filmens kvalitet. Det är en svår utveckling att bemöta för den som vill avnjuta sina serier utan identitetspolitisk glasyr.

Regeringen borde ha bättre för sig
Rättegången mot terroristen på Drottninggatan pågår för fullt. Terrorexperten Magnus Ranstorp varnar för nya dåd nu när svenska IS-anhängare är på väg hem från sin mordräd i Mellanöstern. Och utrikesminister Margot Wallström tar krafttag mot den kvinnliga underrepresentationen på Wikipedia.

Högt pris för billiga bostäder
Billiga, subventionerade lägenheter reserverade för ekonomiskt utsatta är på väg att bli verklighet i Sverige. Alla tecken pekar på att offren för den nya bostadspolitiken blir medelklassen.

Identitetspolitik för treåringar
Skolinspektionen har granskat förskolans arbete med jämställdhet. Bland annat visar det sig att personalen inte är tillräckligt bra på att styra den fria (?) leken i en genuspedagogisk riktning. Det talas om att skapa möjligheter för barnen, men mellan raderna tonar en auktoritär brist på respekt för den fria viljan fram.

Metoo och den skeva ansvarsfördelningen
Enligt kampanjer som #allamän är män ansvariga för inte bara sina egna utan även andras handlingar. Samtidigt ger delar av metoo-rörelsen, och regeringens förslag till samtyckeslagstiftning, intrycket att kvinnor inte ens har ett ansvar att säga nej i en trygg situation. Det är en obalans som måste ifrågasättas. Varför anses män vara mer kapabla att ta ansvar, för sig själva och andra, än kvinnor?

Samtyckeslagen gynnar regeringspartierna mer än brottsoffren
Regeringens samtyckeslag är inte bara plakatpolitik, den riskerar att försvaga rättsläget. Få problem låter sig lösas med hårdare lagstiftning, men ändå envisas politiker med att försöka. Vad är det egentligen regeringen försöker åstadkomma med samtyckeslagen – åtgärda våldtäktsproblemen, eller åtgärda sina egna opinionssiffror?

Det alternativhögern har gemensamt med identitetsvänstern
Alternativhögern och identitetsvänstern verkar olika, men skrapar man på ytan visar de sig ha mycket gemensamt. De delar intellektuell inspiration, den kollektivistiska mentaliteten och en aggressiv inställning till liberala idéer. Smedjan har träffat Oxfordstatsvetaren och libertarianen Tom Palmer för att diskutera vad som binder dem samman, och hur man bekämpar den identitära alternativhögern.

Låt inte Eliasson förstöra en myndighet till
Dan Eliasson, ökänd rikspolischef, har äntligen avlägsnats från sin post. Bra för polisen, men i stället för att permanent svartlista honom från chefspositioner ger Socialdemokraterna honom en ny myndighet att chefa över. Och problemet är ännu större än bara Eliasson: Socialdemokraternas måste sluta utse chefer baserat på partilojalitet, och börja intressera sig för kompetens.

Alla komiker är inte lika mycket värda
Att olika komiker tjänar olika mycket är en självklarhet. Nu anklagar en standupkomiker Netflix för diskriminering eftersom hon erbjudits lägre ersättning än tre branschkollegor. Men även om de tekniskt sett utför samma arbete, innebär det inte att de gör det lika framgångsrikt. Alla är inte vid en punkt i karriären där de kan kräva 20 miljoner dollar för att medverka i ett komediprogram.

Språkförbistringen sliter sönder Europa
Allt färre svenska elever intresserar sig för tyska och franska. Det alienerar oss alltmer från Europas största kultursfärer – paradoxalt nog, när EU-länderna samtidigt binds allt hårdare samman politiskt.

Lämna rökarna ifred
Enligt DN kommer regeringen att förbjuda rökning på uteserveringar och allmänna utrymmen. Det är inte något som borde vara föremål för politik över huvud taget. Restaurangägare borde få bestämma över sina egna uteserveringar, och rökare har lika stor rätt till det offentliga rummet som statsministern själv.

Inte konstigt att folk tycker illa om EU
Vapendirektivet. Tobaksdirektivet. De ”gratis” tågresorna för 18-åringar. Nu senast förbudet mot att installera gamla vedspisar. Den lagstiftning EU producerar nu för tiden är allt annat än frihetlig, och lagstiftningsprocesserna i sig halvt obegripliga. Och sedan undrar somliga varför så många har börjat tycka illa om EU.

Våldet har ersatt meritokratin i skolan
Det blir allt vanligare att elever attackerar lärare. Utvecklingen är obehaglig, men kan inte komma som en överraskning för den som följt utvecklingen i skolan. Den pedagogiska strategi som har fråntagit lärarna all auktoritet har också gjort dem till lovligt byte för elever som vill hävda sig.

Den största förloraren när man sänker skatten är vänsterns världsbild
När USA:s företagsskatt sjunker från 35 till 21 procent passar Walmart på att höja minimilönen för sina anställda med över en femtedel. Ännu ett bevis mot socialismens tröttsamma stereotyp att den som är rik är snål och ond.

Vill ni hjälpa flyget, lämna det ifred
Regeringen har just slagit ett hårt slag mot flygbranschen (och skattebetalarna) genom att införa en flygskatt. Samtidigt vill infrastrukturministern storsatsa på Arlanda. I själva verket är en evig sanning att det bästa sättet för en politiker att hjälpa, oftast är att lämna ifred.

Det behöver svida att betala skatt
Bensinskatten höjs. Flygskatten höjs. Tobaksskatten skrivs upp. Och det sker nästan helt under radarn. Alldeles för få av väljarna kommer att reflektera över att de förlorar ytterligare en bit av sin ekonomiska frihet. Större delen av de skatter vi betalar är i praktiken dolda, och det saboterar en av demokratins grundpelare: den informerade väljaren.

Ett gott nytt år?
Ett turbulent år både i Sverige och i världspolitiken går mot sitt slut och Smedjans redaktion sammanfattar tillsammans med Timbros medarbetare det gångna året och blickar fram emot det kommande valåret.

Fira inte en vit jul
Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO uppmanar oss att, för barnens skull, avstå alkohol i jul – ”fira en vit jul”. Det är ett bra råd till den minoritet som faktiskt har alkoholproblem. Den stora majoriteten som inte är beroende, bör hellre föregå med gott exempel för barnen och dricka med måtta, som vanliga vuxna människor.

Välkommen till Stockholm, världens största kuddrum
Stockholms trafiknämnd har beslutat att förbjuda sexistisk och rasistisk reklam. Samtidigt kan i praktiken vad som helst räknas som ”sexism”. Yttrandefriheten måste vara viktigare än den rödgrönrosa drömmen att förvandla hela huvudstaden till ett gigantiskt kuddrum för lättkränkta.

Kulturrådet ger miljoner till organisationer som rättfärdigar gatuvåld
Pantrarna och Megafonen har beviljats över tre miljoner kronor i bidrag från Kulturrådet. Att den sortens organisationer, vars inställning till våld är välkänt, fortfarande finansieras med skattepengar är ovärdigt ett demokratiskt samhälle. Bidragsflödet måste få ett stopp.

”Offerstatus ger makt”
Samtidigt som en överkänslig ”Generation Snowflake” går allt längre i sina försök att rensa det offentliga samtalet på sådant de finner stötande, pågår en otrevlig motreaktion bland dem som hamnar utanför åsiktskorridoren. Smedjan har träffat Claire Fox, chef för den brittiska tankesmedjan Institute of Ideas, för att prata om konsekvenserna av identitetspolitik och politisk korrekthet.

Teoretisk yttrandefrihet räcker inte
Göteborg följer i Stockholms stadsbyggnadskontors fotspår och försöker rensa ut ”gubbigt språk” – det vill säga alla ord som kan kopplas till män eller kvinnor – ur medarbetarnas vokabulär. Det är en obehaglig tendens. Så länge man inte använder direkt osmakliga och förolämpande ord måste man ha rätt att uttrycka sig fritt. Även i praktiken.

Var inte en megafon för dåliga budskap
Vad har Aftonbladetkolumnister som bedömer människor utifrån kön och hudfärg gemensamt med USA:s president och Sverigedemokraterna? De är alla beroende av att folk som ogillar dem frivilligt ställer upp som megafoner för deras budskap. Kanske är det dags att sluta med det.

Dåliga människor kan fortfarande göra bra TV
Filmer och TV-serier med dem som har fallit i #metoo-kampanjen försvinner plötsligt ur arkiven. Impulsen är radera är lätt att förstå, men om alla med problematisk syn på kvinnor eller minoriteter plockades bort ur bokhyllor och DVD-skåp skulle det inte finnas särskilt mycket kvar. Och det är inte primärt författarna eller skådespelarna som drabbas. Det är vi andra.

Låt inte polisutbildningen bli som lärarutbildningen
Polisens HR-avdelning vill att även de som misslyckas med de fysiska testerna ska antas till polisutbildningen. Begåvningskraven har redan sänkts. Behovet av fler poliser är skyhögt, men är det något det svenska utbildningsväsendet borde ha lärt sig vid det här laget, är det att låga antagningskrav inte för något gott med sig. Se bara på lärarutbildningen.

Gräset är grönare för den som lider av kronisk smärta
Nyligen dömdes en man som lider av kronisk smärta i högsta domstolen. Hans brott var att försöka lindra smärtan med cannabis. Exemplet illustrerar många orsaker att legalisera cannabis, men tyvärr biter inget av dem på beslutsfattarna. De vågar inte släppa den kontroll de tror att de har över människors livsstil, eftersom de inte litar på att vi kan hantera valfrihet.

Vissa orättvisor får man helt enkelt lära sig leva med
En kvinna anser sig vara diskriminerad för att en kappa kostar mer i storlek XXXL än storlek M. Visst kan det kännas orättvist när ens individuella förutsättningar ger en nackdelar, men vissa typer av orättvisor är en ofrånkomlig del av livet. De allra flesta av oss drabbas, på ett eller annat sätt. Det är bara att leva med det.

Folk borde slippa köpa svartkontrakt, inte straffas för att de gör det
Den bostadspolitik som regeringen upprätthåller har gjort hyresrätter till en sällsynt lyxvara, medan bostadsrätter tar år att spara ihop till. För många är det enda alternativet att köpa ett hyreskontrakt svart. Nu vill regeringen införa fängelsestraff på det – samtidigt som den inte ger folk något annat val. Det är politik när den är som allra mest oetisk.

Svensk skola: bra på folkuppfostran, sämre på kunskap
Den svenska skolan misslyckas på nästan alla fronter. Men på ett område visar Sverige sig ligga på topp: elevernas värderingar, demokratikunskaper och samhällsengagemang. Problemet är bara att skolan inte ska vara en uppfostringsanstalt. Den borde sköta sin uppgift och lära folk att skriva och räkna i stället.

Förr eller senare går barnvaktstaten för långt
Alkohol, socker, fet mat och tobak omges av allt fler skatter, regleringar och förbud. En liten men högljudd folkhälsolobby strävar efter att, bit för bit, ta ifrån människor rätten att välja hur man vill leva och vilka risker man vill ta. Smedjan har träffat Christopher Snowdon, en av Europas främsta experter på förmynderipolitik, för ett samtal om varför majoriteten tolererar frihetsinskränkningarna – och när den kommer att få nog.

Kurslitteratur ska inte könskvoteras
40 procent av kurslitteraturen vid Lunds universitets statsvetenskapliga institution måste vara skriven av kvinnor. Därmed signalerar universitetet att en författares kön är viktigare än vad han eller hon faktiskt skriver. Är det någonstans där en sådan människosyn verkligen gör skada, så är det vid universiteten.

Sociala medier börjar bli för mäktiga för det offentliga samtalets bästa
Inom en snar framtid kommer det förmodligen vara närmast omöjligt att nå ut till Facebook-publiken utan att betala. Makten över det offentliga samtalet, som tidigare delades av ett rätt stort antal tidningsredaktioner, börjar alltmer tas över av ett fåtal sociala medier. De som hade höga förhoppningar på sociala medier som en demokratisk kraft, kommer med all sannolikhet att bli besvikna.

Offerkoftan som blivit en statussymbol
Förr beundrade man den som fötts med de bästa av förutsättningar. Sedan beundrade man den som trotsat sina dåliga förutsättningar och blivit något. Dagens yngre generation verkar snarast se de dåliga förutsättningarna som idealet – huruvida man gör något av dem är inte längre intressant.

Tiggeriet är inte det verkliga problemet
Tiggeriförbud blir en allt populärare idé. I praktiken vore det dock bara trubbig symbolpolitik. De verkliga problemen är den människohandel och de tältläger som associeras med tiggeriet, och de åtgärdar vi inte med ett förbud mot att be om pengar. Vad som behövs är avhysningar och hårdare tag mot trafficking.

Sverige är möjligheternas land på helt fel sätt
Regeringen gör reklam utomlands för Sveriges generösa bidragssystem. Det säger en hel del om Sverige, men också om synen på människor som flyttar hit. Sverige borde inte vara ett land dit man kommer för att leva på bidrag, utan ett land dit man kommer för att göra karriär, starta företag och bygga något eget.

Bör Stockholm få existera?
Stockholm är Sveriges populäraste plats att bo på. Ändå hade staden, med dagens byggregler, aldrig fått byggas i dag. Tillsammans lämnar strandskydd, bullerregler och handikappanpassningar inget utrymme för den sortens städer som människor faktiskt uppskattar.

Beskattningen av hypotetiska förmåner måste upphöra
Svenska staten beskattar i princip allt som rör sig – och mer därtill. Förmånsbeskattning, som drabbar privatpersoner som genom sitt företag eller sin arbetsgivare har tillgång till exempelvis bil, båt eller gratis parkeringsplats, är i praktiken en skatt på hypotetiska förmåner. Man behöver inte ens utnyttja förmånen; att möjligheten finns räcker. Det är ett absurt hinder för de företag som vill göra sina anställdas liv lite enklare och bekvämare.

Nobelpriset handlar inte om kön
Nobelpriset har återigen fått kritik för att för stor andel av pristagarna är män. Men kön har tack och lov inte med Nobelpriset att göra. Den som varken är lika insatt i kemi, fysik eller medicin som Kungliga Vetenskapsakademin, eller kan nämna någon kvinnlig forskare som har gjort viktigare upptäckter än de män som fått Nobelpriset, kan inte heller påstå att könsdiskriminering äger rum.

Berlin återuppbygger medan Stockholm river ned
Två slott som revs av DDR återuppbyggs i Berlin. Nybyggen i klassisk stil syns på flera ställen i staden. Och det är ingen slump att det är just Tyskland som håller på att göra upp med den modernistiska byggnadsstilen. Efter två totalitära regimer i följd vet tyskarna bättre än de flesta hur arkitektur påverkar människor. I Sverige har vi däremot långt kvar.

Federalismens spöke går genom Europa
När Emmanuel Macron valdes till Frankrikes president fanns varningstecken. Ett tal i tisdags visade att hans vänsterlutande och EU-federalistiska linje har blivit ännu tydligare. Ändå är hans liberala fans snarast obekymrade. När Macron svänger bort från den frihetliga linjen verkar Europas liberaler vara beredda att svänga efter.

När polisen inte kan försvara utsatta grupper måste de få försvara sig själva
En beväpnad självförsvarsrörelse för HBTQ-personer drar till sig uppmärksamhet i USA. I Sverige är det däremot i praktiken aldrig tillåtet för en privatperson att bära vapen i självförsvarssyfte. Vi är hänvisade till en överansträngd ordningsmakt – trots att lagen egentligen ger oss rätt att bära vapen för självförsvar.

Budgeten: "Det märks att det är valår nästa år"
Regeringen drar på sig permanenta utgiftsökningar och missar chansen att göra långsiktiga tillväxtreformer. Som alltid lockar valår politiker att öka utgifterna för att locka väljare, medan viktiga långsiktiga reformer uteblir. Timbros chefsekonom Jacob Lundberg svarar på fem frågor om dagens budgetproposition.

Skolan och meritokratin dör tillsammans
Den meritokrati som gjort västvärlden rik grundläggs i skolan. Nu håller skolan på att raseras, och dra meritokratin med sig i fallet. Problemen går djupare än driftsform, lärarkompetens, skolval och ordningsregler. I en ny bok beskriver fyra experter hur synen på vad som är kunskap och hur man lär sig har förändrats i Sverige – och förklarar varför detta ligger bakom de sjunkande skolresultaten och vad man kan göra åt det. Smedjan har träffat Magnus Henrekson, redaktör för boken.

Försök inte driva borgerlig politik, du kan misslyckas
Centerpartiet och Liberalerna är så rädda för att ta makten och misslyckas att de inte ens vill försöka – men det är deras jobb att försöka, hur oddsen än ser ut. I stället för att låta Socialdemokraterna få sin vilja igenom har borgerliga partier en skyldighet att försöka driva sin egen politik, hur dåliga oddsen än är.

Dåliga tjänstemän har det för bra
Maria Ågren kom billigt undan för haveriet på Transportstyrelsen. Dan Eliasson lär knappast drabbas av svåra påföljder för den säkerhetsläcka han skapade hos polisen. Tjänstemän i Sverige hålls inte personligen ansvariga för vad de gör i tjänsten, vilket är både farligt och dyrt för folket. Vi behöver återinföra tjänstemannaansvaret – men riksdagen vägrar.

Dan Eliasson är en säkerhetsrisk
Rikspolischef Dan Eliasson har givit ett utländskt företag åtkomst till okrypterad, hemlig information av känslig karaktär. Det är i strid med Säkerhetsskyddsförordningen. Frågan är vad som kommer att ta längst tid för statsapparaten att lära sig – att hålla hemlig information hemlig, eller att Dan Eliasson inte är en lämplig myndighetschef?

Kan moralpoliser vara liberala?
Centerkvinnorna, ett förbund som gör anspråk på att vara liberalt, vill censurera bort pornografi från internet. Det är långt ifrån första gången moderna liberaler intar ståndpunkter väldigt långt från liberalismens ursprung. Termen "liberal" har blivit så urvattnad att den kan appliceras på i princip vad som helst.

Vi kan aldrig gå tillbaka till en kärnvapenfri värld
FN har antagit ett avtal om globalt kärnvapenförbud. Sveriges regering röstade ja, och Margot Wallström är positiv. Men en kärnvapenfri värld är inte längre möjlig, och den beska sanningen är att de sista som skulle ge upp sina kärnvapen är de som är sämst lämpade att ha dem från första början. Maktbalansen mellan kärnvapenmakterna är det närmaste vi kan komma en trygg värld.

Solförmörkelse i politiken
I måndags inträffade en total solförmörkelse över Nordamerika. Känner du dig lite avundsjuk? Gör inte det. Den svenska politiken är full av solförmörkelser – och här varar de mycket längre än några minuter.

Det är Moderaterna det är fel på, inte AKB
Tunga moderata röster ropar efter Anna Kinberg Batras avgång. I själva verket är det inte partiledaren det är fel på, utan partiet. Hade Moderaterna bara haft en stabil ideologisk grund, och ägnat mandatperioden åt att bedriva oppositionspolitik, skulle väljarna ha stannat.

Vinsttak i välfärden är majoritetens tyranni
Regeringen kommer att föreslå ett vinsttak för välfärdsföretag. Även om den verkar ha riksdagsmajoriteten emot sig, har den stöd hos väljarna. Men en av de viktigaste komponenterna i en demokrati är att majoriteten inte ska tillåtas förtrycka minoriteten. De som i dag väljer en skola, vårdcentral eller hemtjänst i privat regi ska ha rätt att göra det, oavsett vad andra väljare tycker om det.

Början på slutet för bostadskön?
Bostadskön i Stockholm är nu så lång och långsam att miljonprogrammen vid Järvafältet kräver ett decenniums väntan. I brist på alternativ söker sig folk till den svarta marknaden. Det kan vara början till slutet för dagens förmedlingssystem.

Våga ta ställning mot monopolet
Det finns en riksdagsmajoritet för gårdsförsäljning, men den goda nyheten har en bitter bismak: Rädslan för att sätta sig emot Systembolaget finns kvar. Alliansen måste våga ifrågasätta alkoholpolitikens heliga ko.

Låt Google skylla sig självt
Google anklagas samtidigt för att diskriminera kvinnor och för att premiera kvinnor över män. Oavsett på vilket sätt det sker, är det skadligt för ett företag att låta kön gå före kompetens. För den som driver ett företag utifrån dåliga principer straffar det sig automatiskt när företaget går miste om kompetent arbetskraft.

Allt som är rosa är inte ”pinkwashing”
En präst anklagar Israel, eller åtminstone Israels ambassadör, för ”pinkwashing” när han deltog i Prideparaden. Det är besynnerligt, med tanke på att Israel är det enda landet i regionen där en avvikande sexuell läggning inte är förenad med allvarlig fara.

Sportskyttets framtid avgörs i domstol
Ett rättsfall i högsta förvaltningsdomstolen kan avgöra det svenska sportskyttets framtid. Tjänstemän hos Polismyndigheten försöker frånta civilsamhället rätten att bestämma vilka vapen som är lämpliga för sportskytte. I värsta fall kan de lyckas uppnå rättsligt vad de misslyckats med politiskt: Att hindra sportskyttar från att använda halvautomatiska gevär.

Myndigheten för samhällsskydd, beredskap och normkritik
MSB satsar 10 miljoner på att undersöka hur ”genusgrundade normer och maktrelationer” påverkar aktörer i en samhällskris. Det är bara toppen av det genusvetenskapliga isberget. Medan samhällets skydd och beredskap är minst sagt eftersatt, lägger MSB stora mängder energi på normkritik och genusteori.

Befria kyrkan från politiken
SSU har gjort en hemsida som ser ut att tillhöra Svenska kyrkan. I princip varnar den för sverigedemokratiskt inflytande i kyrkan. Samtidigt varnar Sverigedemokraterna för socialdemokratiskt inflytande. Båda har rätt: Varken SD, S eller något annat politiskt parti bör styra över Svenska kyrkan.

Vår beredskap är godtrogen
I det digitala samhället sätter vi alltför stor tillit till möjligheten att hitta information om vad vi behöver göra på nätet. Problemet är att digitala system är känsliga för angrepp, och slås de ut vet vanliga medborgare inte tillräckligt mycket om hur man ska agera. Samhällets beredskap är inte bara för låg, den bygger på godtrogenhet.

Låt inte EU bli fackets förlängda arm
EU var ett verktyg för dem som ville se fria människor på fria marknader. I dag är det i stället fackförbunden som talar om EU som ett redskap för att uppnå sina mål. Att fackrörelsen blickar mot unionen när dess eget inflytande sjunker borde få alla varningsklockor att ringa.

Idrotten borde inte vara politisk
Riksidrottsförbundet får två miljarder kronor varje år – och med pengarna kommer politiken. Det som borde vara en del av civilsamhället, byggt på frivillighet och gräsrotsrörelse, går i stället i det offentligas ledband.

En nykterhetslobbyists världsbild
Nykterhetsrörelsen talar gärna om alkoholnormen som roten till alkoholkonsumtion och därtill relaterade problem. Samtidigt är rörelsen i sig ett tecken på att alkoholnormen är betydligt svagare än de hävdar – och inte ens jämförbar med nykterhetsrörelsens egen tvingande absolutismnorm.

Din dator blir dyrare i onödan
På lördag blir din dator, mobil, TV, spelkonsol, tvättmaskin, mikrovågsugn och så vidare dyrare. Ibland nästan 400 kronor per produkt. Ännu en gång vill staten ändra ditt konsumtionsmönster, och förmodligen kommer det ännu en gång att få oönskade konsekvenser.

När ska MP fatta att alla inte är miljöpartister?
Sju svenska flygplatser hotas av nedläggning på grund av regeringens flygskatt. Karin Svensson Smith (MP) kommenterar att det är bra om de tvingas lägga ned. Vad Miljöpartiet ständigt glömmer bort är att en överväldigande majoritet av väljarna inte är miljöpartister, och inte vill leva som miljöpartister heller.

Fler poliser räcker inte
Större resurser till polisen i all sin ära, men de måste användas på rätt sätt. I en tid då antalet poliser är huvudfokus riskerar vi att glömma andra viktiga framgångsfaktorer. Att tillsätta fler poliser till en redan dysfunktionell organisation räcker inte.

Hellre öl i mataffären än alkoglass på Systembolaget
Alkoglassutredningen tycker att alkoholhaltig glass ska regleras på samma sätt som alkohol. Regeringen vill ge Systembolaget monopol på den femprocentiga glassen, men vill man harmonisera lagstiftningen borde man låta mataffärerna sälja starköl, inte förbjuda dem att sälja alkoglass.

Politikerföraktet beror på väljarförakt
”Politikerföraktet” är en vanlig förklaring till den populistiska vågen i västvärlden. Men vem är det egentligen som föraktar vem? En majoritet av politikerna tror inte ens att väljarna skulle klara av att få bestämma över sina egna kroppar – än mindre sina plånböcker.

SD och de rödgröna sitter i samma båt
De rödgrönas retorik har länge gått ut på att den som röstar likadant som SD samarbetar med SD. Löfven påpekar ofta att Socialdemokraterna aldrig kommer att göra det. Därför kan man undra vad han tycker om Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting, som driver politik med SD:s hjälp.

Politikerna måste prioritera polisen
I år har nästan 400 poliser lämnat sina jobb, 51 av dem i huvudstaden. I söndags förmiddag patrullerades Stockholms innerstad bara av 14 poliser. Läget är akut, och i ett land med en statsbudget på 964 miljarder kronor måste man fråga sig: Vad är egentligen viktigare än att ordningsmakten fungerar?

Det är inte hyresgästerna som behöver en starkare ställning
En statlig utredning vill stärka hyresgästernas ställning trots att den redan är väldigt stark. På sikt skadar det inte bara fastighetsägarna och alla dem som står i bostadskö, utan även hyresgästerna själva. De enda som gynnas är de politiker som kan skjuta obekväma reformer på framtiden.

Skakar man inte hand med kvinnor får man leva med konsekvenserna
Det är fel att neka en person anställning för att han vägrar skaka hand med kvinnor, enligt diskrimineringsombudsmannen. Det är en fråga som borde avgöras av företaget. Staten ska inte bestämma över privata företags anställningskriterier.

Hur Sverige hjälpte Sovjetunionen
Under kalla kriget utkämpades ett proxykrig mellan USA och Sovjetunionen i södra Afrika. De gerillor och senare regimer som fick militärt stöd av Sovjet, fick även pengar av Sverige. I en ny bok beskriver journalisten Bengt Nilsson vad det var Sverige hjälpte till att finansiera.

Till och med Londons bostadsmarknad är mer lockande än Stockholms
Londons bostadsmarknad är ökänd. Trots det skulle jag ändå föredra den framför Stockholms. På en viktig punkt har nyinflyttade i London en trygghet som saknas i Stockholm: "To let"-skyltar som visar att det finns något att falla tillbaka på om man förlorar sin bostad.

Högmod går före fall
Enligt läckta dokument är EU-kommissionens målsättning att Sverige ska ha infört euron senast 2025. Vi lever i en tid då missnöjet med unionen växer sig starkare, men EU verkar övertygat om att det enda problemet är att medborgarna har för lite EU i sina liv.

Gillar ni inte strippklubbar? Gå inte dit
Centerkvinnorna vill förbjuda strippklubbar att göra reklam i det offentliga rummet, eftersom strippklubbar ”står i strid med grundtanken om ett jämställt samhälle”. Att ett kvinnoförbund vill lägga sig i vad andra kvinnor gör med sina kroppar är inget nytt. Är det verkligen så svårt att acceptera andras livsval?

Varning för slutet på Europa
I boken The End of Europe beskriver journalisten James Kirchick ett Europa tyngt av eurokris, flyktingkris, rysk expansionism, antisemitism och ett vacklande EU. Det allra främsta problemet är dock oförmågan att lära sig av historien.

Tack och lov att politiken inte är allt
Det parlamentariska läget är fastfruset och visar inga tecken på att tina upp. Det kan verka nedslående för den som vill förändra samhället, men tänk om: Det finns en hel värld utanför politiken, där det inte krävs majoritetsbeslut för att lyckas.

Gratulera Tories, men tacka Labour
En månad före det brittiska parlamentsvalet har Tories vunnit en lavinartad seger i lokalvalen. En del handlar om skicklig politik, men den främsta orsaken till de konservativas framgångar sitter på Labours partiledarpost och läser Das Kapital.

I skuggan av Systembolaget
På onsdag (10/5) lanseras Nanny State Index 2017, en rankning av EU:s länder utifrån graden av förmynderipolitik på områden som alkohol, tobak och sötsaker. Förra året var Sverige näst värst i EU, mycket på grund av den radikala alkohollagstiftningen. Samtidigt beskrivs den svenska alkoholpolitiken från statligt håll som en succé. Men hur bra är den egentligen – och för vem?

Systembolaget borde vara mer som public service – och vice versa
Systembolaget gör allt för att bli av med sina kunder. Public service tvingar på kunderna sin produkt oavsett om de vill köpa eller inte. De båda extremerna borde röra sig mot den sortens gyllene medelväg som uppstår på fria marknader, där kunderna själva får bestämma om de vill köpa produkten i fråga eller inte.

Kommissionen är EU:s värsta fiende
EU-kommissionen vill införa kvoterad föräldraförsäkring i hela Europa. Detta i en tid då EU redan framstår som både makthungrigt och elitistiskt, och euroskepsisen bubblar i medlemsländerna. Vill kommissionen verkligen få medlemsländerna att avsky Bryssel, eller har de bara aldrig hört talas om omvärldsbevakning?

Den feministiska utrikespolitiken är en olöslig ekvation
Saudiarabien tar plats i FN:s kvinnokommission, och det finns orsak att tro att Sverige är en bidragande orsak. Regeringens har uppenbara svårigheter med att leva upp till sitt feministiska epitet. Problemet är att regeringen vill använda utrikespolitiska förbindelser till plakatpolitik, men plakatpolitik skadar i sin tur utrikespolitiska förbindelser.

Fokusera på de verkliga vapenbrottslingarna
En man som dömts för upprepade trafikförseelser förlorar sina vapenlicenser. En äldre kvinna som inte kommit sig för att överlämna sin döde makes jaktbössa till polisen åtalas för vapenbrott. Rättsväsendet är drakoniskt mot lagliga vapenägare, medan illegala vapenägare kommer undan med mängdrabatt.

I dag är det skönt att slippa heja på den kvinnliga kandidaten
I natt stod det klart att Frankrikes presidentval kommer att stå mellan främlingsfientliga Marine Le Pen och vänsterliberale Emmanuel Macron. Den senare har stora brister. Ändå är det i dag extra skönt att inte vara identitetspolitisk feminist. Att inte behöva stödja den kvinnliga kandidaten av princip är i det franska fallet en lättnad.

Ett lotteri har lika många förlorare som en kö
Regeringens skolkommission vill tvinga friskolor att avskaffa kösystemet och lotta ut platser i stället. Kommunala skolor ska däremot slippa. Varken ett kösystem eller ett lotterisystem är överdrivet rättvist. Det är inte regeringens negativa särbehandling av friskolor heller.

En röst på Tories är inte en röst för Theresa Mays Brexit
I går utlyste Theresa May extraval i Storbritannien. Den 8 juni går britterna till valurnorna. Premiärministern betraktar varje röst på det konservativa partiet – och det kommer att bli många – som ett starkare mandat för Brexit-linjen. Hon glömmer att en röst på Tories lika gärna kan vara en röst mot de andra partierna, som tummen upp för henne själv.

Jacob Lundberg om vårbudgeten
I dag presenterade regeringen tillsammans med Vänsterpartiet sin vårbudget. Smedjan har ställt fem snabba frågor till Timbros tillträdande chefsekonom, doktoranden i nationalekonomi Jacob Lundberg, om vad budgeten innebär för Sverige, och vad som händer nu.

Nu (S)vänger det!
Socialdemokraterna byter åsikt lika ofta som en steppdansare byter fot, och stora delar av det offentliga Sverige dansar med i (S)vängarna. Det man fördömer ena månaden blir plötsligt politik månaden efter. Trots att socialdemokraternas långa maktinnehav är brutet, verkar partiet ha behållit problemformuleringsprivilegiet.

Vem ställer krav på utbildning som är ”gratis”?
I torsdags (6/4) dömdes Mälardalens högskola att betala 85 460 kronor plus ränta till en före detta student. Orsaken: utbildningen var så dålig att den inte var värd pengarna hon betalat. De flesta betalar dock inte ur egen ficka för sin utbildning. Hur ska de kunna ställa kvalitetskrav och, om kraven inte möts, få kompensation?

Banta staten, inte medborgarna
Folkhälsominister Gabriel Wikström tycker att läskskatt skulle kunna vara en bra idé för Sverige. Tvärtom är det en usel idé. Punktskatter tenderar att få alla möjliga konsekvenser utom de avsedda – som så ofta när politiker försöker bestämma över hur vi ska spendera våra pengar.

Eli Göndör om rapporten "Varför röstar Sveriges muslimer inte borgerligt?"
Eli Göndör, ansvarig för Timbros programområde integration, förtydligar vad den kommande rapporten "Varför röstar Sveriges muslimer inte borgerligt?", som publiceras 5/4, handlar om.

Sänkta krav ger sämre poliser
I ett Youtubeklipp som cirkulerar misslyckas tre kvinnliga poliser med att sätta handfängsel på en ensam brottsling. Det kastar ljus på en av kvoteringens baksidor. Sänker man kraven på en grupp, minskar förtroendet för den.

Du blir aldrig vuxen i Folkhälso-Sverige
Tillståndsmyndigheten i Göteborg har satt stopp för en pensionärsförenings vinprovningar. Det är ett av många exempel på en alkoholpolitik utan ett uns förtroende för medborgarnas förmåga att ta ansvar för sitt eget liv. I Sverige är inte ens pensionärer vuxna människor i statens ögon.

Dagens moderater driver S-politik
Moderaterna har problem. Väljarna vet inte längre var de har partiet. Det kanske inte är så konstigt, när partiet som en gång stod mellan medborgarna och skattemyndigheterna nu obekymrat höjer skatten för att kunna sänka åldersgränsen för allmän förskola.

Om ni inte gillar skattehöjningar, sluta stödja dem
Centerpartiet och Liberalerna är kraftigt negativa till de skattehöjningar regeringen har presenterat. Det är en aning ironiskt, eftersom det är just på grund av C och L som regeringen kommer att få igenom dem.

Militären ska försvara samhället, inte spegla det
Försvarsmakten anser sig ha för få kvinnor i sin organisation. För få kvinnor för vadå, exakt? När det gäller att försvara den svenska gränsen är det viktiga utbildning och utrustning, inte könstillhörighet. Kanske är utspelet tänkt att plocka PR-poäng, men få kommer att byta åsikt om försvaret för att fler rekryter har hästsvans under M90-kepsen.

Slaget om vapendirektivet är inte förlorat
I dag röstade Europaparlamentet ja till det nya vapendirektivet. För de vapenägare som har kämpat mot direktivet kan det verka som att slaget är förlorat. Tvärt om: Nu börjar ansträngningarna för att direktivet översätts till svensk lag utan att göra skada.

Det är lättare att köpa illegala vapen än lagliga
EU:s vapendirektiv kommer med största sannolikhet att begränsa det lagliga vapeninnehavet, men för den som köper olagliga vapen spelar det över huvud taget ingen roll att det blir svårare att få vapenlicens.

Licens att vänta
VAPENDIREKTIVET DEL 2. Att få vapenlicens i Sverige tar tid. Det drabbar jägare och driver vapenaffärer i konkurs. Nu riskerar EU:s vapendirektiv att göra licenshanteringen ännu svårare. En grupp svenska tjänstemän, övertygade om att insatser mot lagliga vapen hjälper mot illegala vapen, stödjer direktivet.

Pia Clerté om vapendirektivet
Nästa vecka röstar EU om ett kraftigt kritiserat vapendirektiv. Vi träffade sportskytten Pia Clerté, svensk mästare i dynamiskt gevär och nordisk mästare i dynamiskt hagelgevär, för att prata om vad direktivet kan komma att innebära för hennes sport.

EU har lagliga vapenägare i siktet
VAPENDIREKTIVET DEL 1. Nästa vecka röstar EU-parlamentet om ett nytt vapendirektiv. Det finstilta kan komma att innebära betydande begränsningar för lagliga vapenägare, men trots ett utbrett missnöje ser parlamentet ut att rösta ja. Frågan är om inte EU har tagit lika stor skada av processen som jägare och sportskyttar riskerar att drabbas av.