Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyheter
Skatter

Faktabank: Skatter

Behöver du fakta, siffror eller diagram om skatter? Då har du hittat rätt! Här har vi samlat några användbara diagram, tillsammans med Excelfiler som du kan ladda ned och använda.

Sveriges marginalskatter

Så här ser Sveriges inkomstskatt för arbetsinkomst ut 2019:

Om man räknar med konsumtionsskatter och arbetsgivaravgifter får man den effektiva marginalskatten, som ser ut så här:

För månadslöner upp till 43 000 kr påverkar även socialförsäkringsförmåner, till exempel den allmänna pensionen, utbytet av att arbeta. Båda diagrammen finns att ladda ned i denna Excelfil.

Höginkomsttagares marginalskatt

Den effektiva marginalskatten på höga inkomster i Sverige är 75 procent. Varför förklaras här, och kan illustreras så här:

Total skatt på en extra intjänad hundralapp för en svensk höginkomsttagare.

Ladda ned diagrammet i Excel här.

Marginalskatter i världen

Hur ser det ut i andra länder? Det undersökte vi i rapporten ”Världens högsta marginalskatt – en jämförelse av marginalskatterna i 31 länder”. Underliggande data för diagrammet nedan går att ladda ned här.

Effektiv marginalskatt på höga inkomster i 31 länder. Siffrorna gäller 2016 i de flesta fall.

Räkna ut din skatt

En sjuksköterska med 30 000 kr i månadslön betalar totalt 53 procent i skatt, visade vi i en uppmärksammad Facebookvideo. Vi har också lanserat dinskatt.se, där du kan räkna ut den totala skatten för olika lönenivåer. Om du vill räkna ut skatten på din egen dator kan du ladda ned den här Excelfilen (filen gäller 2018 års skatteregler). Filen innehåller egenskrivna funktioner för att räkna ut grundavdrag och jobbskatteavdrag och kräver därför att makron är aktiverade.

Lönar det sig att arbeta?

Hur stor är skillnaden i inkomst mellan jobb och olika ersättningssystem? Det undersökte rapporten ”Hur mycket lönar sig arbete i Sverige?”. Ladda ned alla siffror i Excelformat här. Filen kräver att makron är aktiverade.

Disponibel inkomst för ensamstående vid arbete och fyra olika ersättningssystem 2017.

Lafferkurvan

Så här ser Lafferkurvan för höga inkomster ut i Sverige, under vissa antaganden. Läs mer i rapporten ”Lafferkurvans återkomst” eller artikeln ”Den svenska Lafferkurvan för höga inkomster” i Ekonomisk debatt. Diagrammet går att ladda ned i Excelformat här.

https://timbro.se/app/uploads/2017/12/lafferkurva.png
Lafferkurva för höga inkomster i Sverige. Den horisontella axeln visar den effektiva marginalskatten.

Mer från Timbro

Externa länkar