Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Maria Eriksson: Invandrare fostras till socialism

Olof Palme, Lo-rapporter och gamla proggare. Det är vad invandrare möter när svenska staten skall fostra dem i "rådande normer och värderingar". Den socialistiska slagsidan i utbildningsmaterialet för Svenska För Invandrare är påtaglig. 150 000 SFI-studerande skolas varje år i arbetarrörelsens världsbild skriver Maria Eriksson.

”Att regeras är att vid varje åtgärd, varje transaktion, varje rörelse bli noterad, inregistrerad, bedömd, prissatt, stämplad, granskad, numrerad, taxerad, avgiftsbelagd eller befriad från avgift, beviljad tillstånd, försedd med randanmärkningar, tillrättavisad, reformerad, tuktad, korrigerad.” Den gamle anarkisten Pierre-Joseph Proudhon hade onekligen en poäng.

Efter ett halvår i Sverige har min argentinske sambo kommit en god bit på väg mot att bli integrerad i det svenska samhället. Och då syftar jag inte på det faktum att han på eget initiativ åt en surströmmingsklämma till lunch häromdagen. Utan på det att han fått ett personnummer. Inregistrerad, taxerad.

Nästa byråkratiska projekt blir att förnya körkortet. Bedömd, beviljad tillstånd. Ett år får man köra med icke EU-körkort. Därefter måste man, av obegriplig anledning, börja om från början och ta alla tester igen för att vara kvalificerad på de svenska vägarna.

Men först blir det svenska för invandrare. För drygt tio år sedan publicerade Timbro en rapport där ett antal SFI-läromedel granskades. Rapportförfattarna fann en ”kraftig ideologisk slagsida åt vänster”.

Sedan dess har nya böcker givits ut. Men vad gäller vänstervridningen verkar inte mycket ha hänt. I själva verket känns det som att 1980-talet aldrig tagit slut om man tar en snabbtitt i dagens SFI-material.

I Sanoma utbildnings Språkvägen (kurs C) dedikeras två, av arton, kapitel åt Berlinmuren och ett åt Olof Palme: Palme ville hjälpa de svaga och fattiga. Men han var inte omtyckt av alla. ”De rika människorna tyckte att han hade svikit dem.”

I Sanoma utbildnings Språkvägen (kurs C) dedikeras två, av arton, kapitel åt Berlinmuren och ett åt Olof Palme.

I Gleerups Ingång (kurs C och D) får Mikael Wiehe och Björn Afzelius bidra med varsin sång. Tre sidor innehåller en ordagrann återgivning av en artikel från Aftonbladet där en LO-rapport om semesterklyftor redovisas utförligt. Nej, det finns inget motsvarande kapitel baserat på någon undersökning från Svenskt Näringsliv om hur höga lägstalöner gör det svårare för exempelvis de som läser SFI att överhuvudtaget komma in på arbetsmarknaden.

Annars är det ett allmänt politiskt korrekt filter som allt har silats genom. Ett kapitel handlar om FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. Ett avsnitt redogör för miljövänliga symboler, som KRAV och Naturskyddsföreningens Bra miljöval. Jodå, det blir fika också. Med kaffe från Fairtrade, som får en sidas gratisreklam.

Jag gör vad jag kan för att väga upp. Jag spelar Eddie Meduzas Såssialdemokraterna. Jag översätter Ekelöfs Till de folkhemske. Jag berättar om löntagarfondsstriden.

Tre sidor innehåller en ordagrann återgivning av en artikel från Aftonbladet där en LO-rapport om semesterklyftor redovisas utförligt.

I min integrationskurs ingår förstås även Fröding, Taube och Boye. Svampplockning, långfärdsskridskor och bastu. Sällskapsresan, Ålandskryssning och Torsk på Tallinn. Ärtsoppa med fläsk, lussekatter och svenska tacos.

Allt behöver inte vara politik. Men säg det till dem som skriver SFI-böckerna.

150 000 personer studerade SFI år 2016. Det är ju så viktigt att invandrare integreras i samhället. Tillrättavisad, reformerad, tuktad, korrigerad. Nu ska dessutom kommunernas samhällsorientering för nyanlända ytterligare betona ”rådande normer och värderingar”. Det låter oroväckande.