Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

När värdegrunden (S)viktar

Stackars Dagens Nyheters ledarredaktion. Samma vecka som de äntligen bekänt politisk färg och kommit ut som socialdemokrater, efter att ha mumlat i skägget hela valrörelsen, så har Kvällsposten den dåliga smaken att dra fram en massa komprometterande uppgifter om SSU i allmänhetens ljus.

Bild: Socialdemokraterna (CC BY-NC-ND 2.0).

”Stefan Löfven är inte Djingis Khan”, slog Dagens Nyheters ledarsida fast i en linjetext i förra veckan. Det är förvisso en korrekt iakttagelse. Stefan Löfven är Stefan Löfven. Djingis Khan är död sedan hundratals år tillbaka. De två företer också ganska få likheter i övrigt. Utifrån denna iakttagelse drog dock Dagens Nyheters ledarsida, som tidigare betecknat sig som oberoende liberal, slutsatsen att en socialdemokratisk minoritetsregering vore det bästa alternativet för borgerligheten.

Argumentet för Stefan Löfven som statsminister får dock sägas vara svagt. I likhet med honom är inte heller någon av de andra partiledarna Djingis Khan. Om kravet för att kvalificera sig som regeringsbildare i Dagens Nyheters ögon är att man inte är Djingis Khan så innebär det att samtliga nuvarande partiledare är lika lämpliga för jobbet. Försåvitt inte någon skulle vara närmare släkting till honom förstås. Forskare har räknat ut att Djingis Khan, som tog sig osedvanligt många fruar, har runt 16 miljoner ättlingar i livet i dag.

Dagens Nyheter har tidigare ägnat mycket tid och kraft åt att argumentera mot att en borgerlig regering skulle acceptera att Sverigedemokraterna röstade för borgerlig politik. Som läsare har man tidigare kunnat förledas att tro att den förment liberala ledarsidan förespråkat att Socialdemokraterna skulle rösta för en borgerlig minoritetsregering, men nu har vi alltså svart på vitt att Dagens Nyheter anser att de borgerliga ska rösta för socialdemokratisk politik.

Att en tidning byter politisk ståndpunkt är i sig ingenting konstigt. Det har hänt många gånger. Aftonbladet, där Anders Lindberg numera kolporterar 68:ans politiska budskap, grundades en gång i tiden av Lars Johan Hierta som en liberal röst i debatten, för att under en period bli konservativ och därefter socialdemokratisk och LO-anknuten. Att Dagens Nyheter kommer ut som socialdemokrater är således gammal svensk liberal presstradition.

Tidpunkten kunde dock ha varit bättre vald. Samma vecka som Dagens Nyheter deklarerade sin ståndpunkt i regeringsfrågan publicerade Kvällsposten en granskning av det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU. SSU:s Skånedistrikt visar sig vara en häxkittel för allsköns politisk och religiös extremism, liksom rena maffiametoder, som utövats med den högsta förbundsledningens goda minne. Inte nog med det, det hela har varit känt sedan åtminstone 2012 då en visselblåsare slog larm, bara för att direkt brunstämplas av inkvisitorerna på Aftonbladets ledarredaktion.

Den grasserande politiska och religiösa extremismen i det socialdemokratiska ungdomsförbundet är av så allvarlig natur att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har inlett en undersökning om huruvida förbundet skall förlora sina statsbidrag. Att SSU:arna själv inte tar situationen på allvar framgår dock av att en av de utpekade i granskningen, ordföranden för Skånedistriktet, själv ska leda den interna utredningen.

Det är inte bara i ungdomsförbundet som extremismen grasserar. Det socialdemokratiska kommunalrådet Sedat Arif hyllar öppet Recep Tayyip Erdogans auktoritära islamistregim i Turkiet.

Den grasserande extremismen i SSU är så allvarlig  att MUCF har inlett en undersökning om huruvida förbundet skall förlora sina statsbidrag.

Värdegrund och anständighet är begrepp som figurerat när socialdemokratiska och förment liberala ledarsidor har argumenterat mot att en borgerlig regering skall tillträda och driva borgerlig politik, om det finns en risk att Sverigedemokraterna röstar för denna politik i riksdagen. Att Sverigedemokraterna inte är något borgerligt parti har vi sedan tidigare konstaterat i Smedjan. På vilket sätt det skulle vara bättre för de borgerliga partierna att stödja Socialdemokraterna, som förvisso inte heller är vare sig borgerliga eller anständiga, än att driva sin egen politik är däremot en gåta.

Kanske kan den senaste tidens inblickar i den socialdemokratiska partikulturen göra det något lättare för de nervösa mittenpartierna i sitt positionerande framöver. Inom socialdemokratin ligger värdegrunden granne med avgrunden. Dagens Nyheters ledarsida kunde dock inte ha valt en sämre vecka att komma ut som socialdemokrater.