Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

9: Nationaldagen, midsommar och svenskhet, studentflak, identitetspolitik på bokförlag och det totala kriget

I nionde avsnittet av Smedjanpodden tar sig Smedjans redaktörer an den årliga svenskhetsdebatten. Perioden mellan nationaldagen och midsommarafton präglas traditionsenligt av infekterade diskussioner om vem som är svensk och inte.

Varför är debatten om svenskhet så infekterad och full av missförstånd? Lars Anders reder ut begreppen och skillnaderna mellan etnicitet, nationalitet och medborgarskap.

Vidare diskuteras banderoller på studentflak och om de verkligen är gymnasieministerns sak att uttala sig om.

Sedan diskuteras informationsbroschyren Om krisen eller kriget kommer, som skickats ut från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Vad innebär det att Sverige aldrig kommer att ge upp? Hur många svenskar är beredda att dö för Sverige och uppfyller verkligen staten sin del av samhällskontraktet? Och om staten förväntar sig att medborgarna ska slåss till sista blodsdroppen, varför vill den inte att vi ska kunna äga vapen?

Därefter diskuteras identitetspolitik i den privata kultursektorn, med anledning av att det brittiska bokförlaget Penguin Random House beslutat att börja kvotera sina medarbetare och författare utifrån identitetspolitiska kategorier som hudfärg och kön.

Avslutningsvis besvaras som vanligt läsar- och lyssnarfrågor. Till exempel utreds frågan vilket band som är bäst: Amon Amarth eller Dismember.

Tune in!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean