Tillåt kvalitetstestning av droger
DEBATT. I Storbritannien erbjuds festivalbesökare möjligheten att testa droger de köpt för att försäkra sig om att de inte är farligare än väntat. Sverige borde inspireras av skademinimeringen och lämna den skadliga moralismen bakom sig, skriver Hugo Brundin, student vid Handelshögskolan.

Festivalsäsongen har satt igång i Storbritannien. Mutiny Festival i Portsmouth avslutades tidigt i år efter två tragiska och sannolikt drogrelaterade dödsfall. Detta efter att festivalarrangörerna varnat om ”farligt starka eller kontaminerade droger” på Twitter. Några mil bort på festivalen Love Saves The Day arbetade samtidigt volontärorganisationen The Loop med att erbjuda drogtester till festivalbesökare.
Det rör sig alltså inte om att ta reda på om besökarna tagit några droger, utan att undersöka de droger besökarna köpt för att ta reda på exakt vad de har att göra med. Om testerna visar något särskilt oroande slår de ansvariga larm. Sedan festivalen har börjat har de lagt upp bilder på tre olika sorters ecstasytabletter: en blå tablett med en ”punisher”-logga som visade sig innehålla över 300 mg MDMA – långt över en normal eller säker dos, en silvertablett av ett slag där testarna hittat kraftigt varierande doser – vissa 4 gånger starkare än andra utan några uppenbara utseendemässiga skillnader, samt ett rött hjärta som visade sig innehålla en hög dos pentylon, en helt annan substans än MDMA med kraftigare effekt och långvariga negativa sidoeffekter.
Frågan är, vilket tillvägagångssätt tror du gjorde mest för festivalbesökarnas hälsa – att stänga ned festivalen eller låta besökarna testa eventuella droger? Och vilket tillvägagångssätt borde användas på festivaler i Sverige?
Majoriteten av dem som använder festdroger som ecstasy gör det just emellanåt.
Självklart är det omöjligt att veta om dödsfallen vid Mutiny Festival hade inträffat om personerna ifråga hade haft möjligheten att testa sina droger. Arrangörerna ska inte heller klandras; deras varning visar på välvilja och de kunde troligen inte erbjuda bättre information än de gjorde. Dessutom kan människor självklart fara illa även när de kan få sina droger testade. Flera dör trots allt av alkoholförgiftning varje år, trots att både volym och volymprocent står tydligt på flaskan.
Samtidigt råder det inga tvivel om att alkoholskadorna skulle vara större om flaskans innehåll var oklart. Vi har redan facit i hand. Alkoholförbudet i USA ledde till att spriten som dracks i landet var av högst osäker styrka. I vissa fall var den kontaminerad med andra ämnen som kunde ge upphov till allvarliga skador. Vanliga människor som ville ta sig en sup emellanåt blev utsatta för onödiga risker.
Samma sorters risker möter den som vill använda illegala droger emellanåt. Och majoriteten av dem som använder festdroger som ecstasy gör det just emellanåt. Enligt EU-statistik från 2013 hade 0,5 procent av svenskar använt drogen under det senaste året, vara 0,1 procent under den senaste månaden. Det är inte siffror som pekar på hejdlöst missbruk.
Det är dags för oss i Sverige att ändra inställning till illegala droger. Sluta med moraliserandet och inse att det alltid kommer att finnas personer som väljer att använda dem, oavsett vad man personligen tycker om det. En modern drogpolitik måste syfta till att minimera drogskadorna, inte användandet. Att tillåta testtjänster på svenska festivaler är ett utmärkt första steg i rätt riktning.