Timbro Medieinstitut

Timbro Medieinstitut granskar medier. Vi lyfter fram perspektiv som saknas, vi undersöker mediers öppna källor och jämför dem med valda vinklar och vi för dialog med medier om nyhetsvärdering och medieetik.

Oberoende, starka medier som fritt rapporterar och granskar är en hörnpelare i ett demokratiskt samhälle.  Mediernas vidsträckta rätt att publicera – en central del av yttrandefriheten - utan att riskera rättsliga påföljder eller hot från makthavare måste därför värnas.

Även medier är makthavare eftersom nyhetsförmedlingen har stor påverkan på vår uppfattning av hur samhället ser ut och uppmärksammar oss på problem som behöver åtgärdas. Medier har förmåga att åstadkomma förändring, exempelvis genom att påverka politiska beslut. Granskning av medier är därför också en väsentlig del av det öppna samhället.

Mediegranskning kan bidra till bättre nyhetsrapportering på flera sätt. När medier väljer ensidiga vinklar kan vi bredda perspektiven. Om medier begår misstag kan vi påpeka och rätta. I de fall medier bryter mot de medieetiska reglerna kan mediegranskare protestera.

Medier som granskas blir bättre än de som ingen bryr sig om.

Alla mediegranskare, inklusive alla existerande medier, väljer sitt perspektiv för granskning vilket bör redovisas öppet. Vårt perspektiv kommer från Timbros grundläggande uppdrag: att värna det öppna och fria samhället med marknadsekonomi, fri företagsamhet och personlig frihet.

Timbro Medieinstitut publicerar kommentarer, artiklar och analyser på www.timbro.se och då och då bjuder vi in till presentationer och diskussioner. Prenumerera gärna på våra utskick.

Vi välkomnar alla tips på nyheter som förtjänar granskning och även synpunkter på vår verksamhet.

Timbro Medieinstitut har två fasta medarbetare: Mats Olin (chef) och Daniel Löfstedt.

Publicerat

Granskningsnämnden granskar inte opartiskhet i Sveriges Radio

21 mars, 2016
Granskningsnämnden för radio och tv ska se till att Sveriges Radio och Sveriges Television är opartiska och sakliga. Men ytterligare ett beslut i nämnden, denna gång om hur Sveriges Radio skildrade tomtockupationen i Malmö i höstas, visar att det inte fungerar. Den 13 april presenterar TMI en rapport som är starkt kritisk till granskningsnämndens arbete i stort.

Garanterar Granskningsnämnden saklighet i SVT och SR?

onsdag, 13 april, 2016 - 12:00 till 13:15
När Sveriges Radio och Sveriges Television anklagas för att inte leva upp till kraven på opartiskhet och saklighet slutar diskussionen ofta med ”Granskningsnämnden för radio och tv”. Men hur väl fungerar granskningsnämndens arbete när det gäller att bedöma saklighet?

Om att intervjua journalister

1 december, 2015
Alexander Gagliano och Bo Göran Bodin. Foto: Mats Olin   Jag ska intervjua Ekot-journalisterna Alexander Gagliano och Bo Göran Bodin, om att de pekat ut forskaren Henrik

Ensidigt om tomtockupation i Malmö

18 november, 2015
Axess vd PJ Anders Linder efterlyste en genomgång av Sveriges Radios nyhetsrapportering från den ockuperade tomten i Malmö, Sorgenfri. En sådan har TMI genomfört. Sveriges Radios nyhetschef är