Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

Ich bin ein Berliner

Jag reste till Berlin för att ta reda på varför det är en både roligare och billigare stad än Stockholm. Tyskland är ett land som Sverige har många likheter med – språkligt, rättsligt och ekonomiskt. En av de stora skillnaderna mellan länderna handlar däremot om folkhälsopolitik och hur staten betraktar sin uppfostrande roll. Medan svenska staten vill uppfostra med en strikt alkoholpolitik och höga skatter, är grundtanken i Tyskland mer tillåtande. Ett exempel på det är att unga i stället för nolltolerans ska lära sig dricka alkohol på ett socialt acceptabelt sätt.

Ladda ner (PDF) 6,2 MB

Genom att närma sig Tyskland med ett antal olika reformer kan Sverige både få ett roligare och billigare uteliv. Den viktiga poängen är att färre regleringar inte leder till ett kaotiskt samhälle.
Den här rapporten kommer i första delen att ge förslag på vilka paternalistiska regler som bör reformeras eller avskaffas för att göra Sverige till ett roligare land. Den andra delen innehåller olika kostnadsjämförelser mellan Tyskland och Sverige, som till exempel anställningskostnader, semesterkostnader och punktskatter.