Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

Vad Rättvisemärkt inte berättar – kalla argument för en varmare konsumtion

På allt fler caféer serveras Rättvisemärkt kaffe och under det senaste halvåret har debatten kring etisk konsumtion varit stor. Med förhoppningen om att göra världen till en bättre plats för de fattiga köper fler och fler konsumenter produkter med rättvisemärkning. Men leder rättvisemärkta produkter fattiga bönder ut ur fattigdom?

Ladda ner (PDF) 1,3 MB

Sidor: 20

ISBN: 9175665252

I rapporten ”Vad Rättvisemärkt inte berättar – kalla argument för en varmare konsumtion” granskar Lydiah Wålsten och Karl Malmqvist Rättvisemärkts argument och kommer till ett dystert resultat. Endast ytterst lite pengar når fram till bönderna, och de konsumenter som köpt konventionellt kaffe under 2007 har med största sannolikhet hjälpt fler fattiga bönder än de som handlat rättvisemärkt.

Rapporten innehåller dels en analys av Rättvisemärkts egna argument, dels en ekonomisk genomgång av vad de praktiska följderna av rättvisemärkts krav kan leda till för fattiga bönder i tredje världen.

Karl Malmqvist studerar vid Handelshögskolan i Stockholm. Han är sedan knappt två år aktiv inom CUF. Lydiah Wålsten är fri skribent. Hon studerar statsvetenskap vid Stockholms universitet och har tidigare arbetat på Magasinet Neo. Båda författarna är nyligen examinerade från Stureakademin.