Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Pensioner

Pensionsreformen: Ideologi och politik

1990-talets pensionsreform är en av de största och viktigaste reformerna i Sverige de senaste decennierna. I denna bok beskriver Margit Gennser, Moderaternas representant i pensionsgruppen som tog fram reformen, hur hon resonerade och hur reformen kom till.

Ladda ner (PDF) 789,6 KB

Sidor: 240

Pensionsfrågan var ett av 1980-talets stora politiska problem, främst för Socialdemokraterna, som försvarade ”sin” stora välfärdsreform ATP. 1988 års avskaffande av änkepensionerna blev Margit Gennsers väckarklocka, och det som övertygade henne om att ATP måste förändras. Pensionslöften måste ligga fast. Människor måste kunna lita på att deras pensionsavgifter verkligen ger pension senare i livet.

Den här boken handlar om 1994 års radikala pensionsreform och hur den blev möjlig. Mot alla odds kom de fyra borgerliga partierna och socialdemokraterna överens om en radikal pensionsreform under den borgerliga regeringen 1991–1994.

Margit Gennser var ledamot av Pensionsarbetsgruppen och hon leder läsaren genom snårskogen av politiska ståndpunkter, delbetänkande, propositioner och beslut. Hon berättar om det politiska spelet och hon visar hur pensionsreformen kan utvecklas i liberal riktning.

Boken gavs ut 2008 och är inte längre i tryck men görs här tillgänglig för nedladdning.