Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

1994: Sommaren som förändrade Sverige för alltid

PÅ MIDSOMMARNATTEN 1994 nickar Martin Dahlin in 3–1 mot Ryssland och skickar Sverige vidare i turneringen som ska sluta med ett VM-brons. När svenskarna vaknar på midsommardagen är det till ett nytt land; den ekonomiska krisen är slut, Sverige har gått med i EU, det finns fler tv- och radiokanaler och man kan välja skola och läkare. Det har byggts en bro till Danmark och homosexuella får ingå registrerat partnerskap.

Riktigt så gick det inte till. Men VM-sommaren har i mångas minnen blivit symbolisk för den brytningstid som Sverige gick igenom under 90-talets första år. I 1994: Sommaren som förändrade Sverige för alltid blickar Joakim Broman tillbaka på de många förändringarna 30 år senare, och hittar vårt land idag.

JOAKIM BROMAN är född 1983 i Robertsfors och uppväxt i Ramsele i Ångermanland. Han debuterade 2023 med den kritikerrosade Döden vid Faxälvens strand: Om sveket mot landsbygden och framtiden i periferin, och arbetar som redaktör på Timbros nätmagasin Smedjan.

215 kr

Tillgänglig som restorder