Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Glädjedödarna

Politiker, myndigheter och experter har i alla tider velat förbjuda och reglera allt som gör människor glada. De är de ständiga glädjedödarna.

54 kr

I lager

För dem har hoten funnits överallt: dansbanor, jazzmusik, serietidningar och okontrollerade linneskåp. Lösningarna har varit förbud, tvång och planekonomi. För en glädjedödare är ingen risk för liten och ingen åtgärd för stor.

I dag är det kall öl, lakritspipor och knark som är glädjedödarnas röda skynke. Då som nu samlas experter, makthavare och en förnumstig medelklass för att med vantolkad statistik och moraliska pekpinnar knuffa medborgarna i önskad riktning.

För tio år sedan slog Mattias Svensson ned på förmynderiet i boken Glädjedödarna. I denna uppdaterade jubileumsutgåva återvänder han till förmyndarna, politiken och de inbillade hoten. Mycket har hänt, men slutsatserna står fast. Friheten gör inte världen farligare, bara roligare.

Om författaren
Mattias Svensson är ledarskribent på Svenska Dagbladet. Han är författare till ett flertal böcker, bland annat Den stora statens återkomst (2017) och Så roligt ska vi inte ha det (2020).

»Om Mattias Svensson fick sin vilja fram, vore Systembolaget historia … Vem är då en glädjedödare?«
– Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet

»Glädjedödarna är en handbok i självförsvar.«
– Johan Norberg, Metro