Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Gröna bubblor

Det kryllar av skattefinansierade prestigeprojekt som utlovat guld, gröna jobb och hållbar utveckling men som sedan kollapsat. I denna bok följer du med forskaren Christian Sandström på en resa genom vår tids gröna bubblor: banan-odling i Sveg, etanol ur trä i Örnsköldsvik, biogas ur grenar i Göteborg och enorma vindkraftsparker i Norrland som medfört nedskrivningar, förluster och fullständiga härvor.
Med såväl komiska som förskräckande exempel belyser Sandström systemfelen i den gröna omställningen. Oviljan att dra lärdom av dessa haverier har varit påtaglig och därmed riskerar historiska misstag att återupprepas de kommande åren, inte minst gällande vindkraft och vätgas.

”Beslutsfattare inom politik och näringsliv som är involverade i projekt för hållbar utveckling rekommenderas att läsa boken.”
– Leif Östling, tidigare VD för Scania, grundare av Kommissionen för Skattenytta

”Denna bok visar på kostsamma projekt där politikerna försökt få Sverige att framstå som världsbäst i miljöteknik … Läs den!”
– Lotta Gröning, fil dr och journalist, tidigare chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten

”Christian Sandström beskriver på ett briljant sätt i ”Gröna bubblor” den gröna bidragskapitalismens katastrofala projekt”

– Björn Gillberg, miljöpionjär, fil. lic. och fil. dr h.c.

”Christian Sandströms bok är en påminnelse om att viktiga debatter måste föras i tid, innan en riskabel utveckling går för långt. Man brukar säga att klimatet inte kan vänta, och det är sant. Men det innebär att tid och pengar måste investeras i rätt lösningar. Annars behöver Sverige ställa om från en omställning till en annan. Det har vi varken tid eller råd med.”

– Adam Yngve, ledarsidan Jönköpingsposten

69 kr

I lager (kan restnoteras)

CHRISTIAN SANDSTRÖM är biträdande professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och docent vid Chalmers. Han forskar om samspelet mellan teknik och politik. Sandström har bland annat gästforskat vid Universitetet i Cambridge och vid ETH i Zürich. 2018 fick han Chalmers Pedagogiska Pris för sin undervisning på skolan.

”Om något låter för bra för att vara sant, är det ofta så, förklarar Sandström i denna välbehövliga detox för maktberusade kommunalpolitiker.”                  – Mattias Svensson, SvD

”Listan över gröna misslyckanden börjar bli så lång att vi måste skärskåda de strukturer som givit upphov till gröna bubblor. Christian Sandströms bok utgör ett viktigt bidrag genom att synliggöra hur ekonomiska aktörers strävan efter vinst samverkar med de politiska partiernas alltför kortsiktiga strävan efter genomslag i opinionen.”
– Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, tidigare VD för IFN.

”Jag har haft förmånen att lyssna till Christian Sandström och tycker han pekar på något viktigt i sitt arbete, som inte minst myndigheter bör lyssna till. Inte för att de ska sluta bedriva utvecklingsarbete med stöd av stat och kommun, utan för att de ska stanna upp och tänka efter.”
– Niklas Nordström, tidigare kommunalråd i Luleå, rådgivare inom strategi och politik

”Jag följde Gobigas-satsningen under en längre tid och slogs av kombinationen av välvilja och aningslöshet. Man lät fromma förhoppningar om gasens gröna framtid helt skymma sikten för eventuella risker med satsningen. Tyvärr verkar vi inte ha lärt oss mycket av detta skräckexempel utan nu tycks mönstret upprepas. Den här boken är ett viktigt försök att belysa och förhindra det.”
– Adam Cwejman, ledarskribent Göteborgs-Posten

Du gillar kanske också…