Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Ljusets fiender

Den inbundna boken har efter mindre än ett år snart sålt slut. Nu kommer bästsäljaren i pocketversion med nytt, grafiskt omslag skapat av formgivaren Beatrice Bohman.

49 kr

Slut i lager

I Ljusets fiender frågar sig litteraturhistorikern och kulturskribenten Johan Lundberg varför den västerländska självkritik som är den europeiska civilisationens motor så ofta resulterar i stöd för totalitära politiska rörelser och ideologier.

I sin uppgörelse med det kritiska tänkandets skuggsida i den svenska idédebatten följer Lundberg en civilisationskritisk och västfientlig linje fram till den svenska idédebatten på 2000-talet.

Johan Lundberg är docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet samt kulturskribent. Han har varit chefredaktör för tidskrifterna Tvärsnitt och Axess samt mellan 1990 och 2007 litteraturkritiker i Svenska Dagbladet.

Läs ett kapitel ur boken här!

”I sanning en behövlig upplysningsskrift. Historisk och aktuell, med många skakande partier”, Per Wästberg, Svenska Akademien.

”Läser Johan Lundbergs Ljusets fiender  som en knarkare läser FASS”, skriver Fredrik Edin, kulturredaktör på Arbetaren.

”Sveland är för övrigt en av Lundbergs huvudfiender, att döma av antalet gånger hon nämns i boken. Farligast av alla är dock Mattias Gardell. Han är Lundbergs främste nemesis, och inget krut sparas i nedsablingen av honom”, Ann Heberlein, Expressen.