Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Ljusets fiender

Ny upplaga med nyskrivet efterord!

Hur kunde västerlandets intellektuella framsteg leda till förtryck och totalitära ideologier? I Ljusets fiender undersöks frihetens mörka skuggor i en berättelse som leder ända i dagens svenska idédebatt.

54 kr

Slut i lager

I sin uppgörelse med det kritiska tänkandets skuggsida i den svenska idédebatten följer Johan Lundberg en civilisationskritisk och västfientlig linje fram till den svenska idédebatten på 2000-talet.

Till 2019 års upplaga har författaren adderat ett nytt kapitel som skildrar hur den svenska debatten utvecklats sedan Ljusets fiender gavs ut första gången 2013.

”I sanning en behövlig upplysningsskrift. Historisk och aktuell, med många skakande partier”, Per Wästberg, Svenska Akademien.

”Ljusets fiender är ett mästerverk som alla bör läsa. Få andra böcker belyser så skickligt och heltäckande varför antirasistisk aktivism försvårat kampen mot intolerans och extremism. Johan Lundberg synliggör en intim samverkan mellan olika kotterier av postkolonial identitetspolitisk aktivism som i det fördolda förenar yttersta vänstern med islamister. Ljusets fiender är en skrämmande men samtidigt nödvändig och obligatorisk läsning för alla som vill förstå och navigera i rådande samhällsdebatt”, Magnus Ranstorp, docent och terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Om Johan Lundberg
Johan Lundberg är litteraturvetare vid Stockholms universitet. Han är författare till den uppmärksammade Det sista museet (Timbro, 2016) och Europas skugga. Om Henry James och frihetens väsen (Timbro, 2017).