Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Marionetterna : Socialförsäkringarna, tryggheten och priset vi betalar

Det svenska välfärdskontraktet mellan medborgarna och staten bygger på tillit. Vi accepterar höga skatter, men förväntar oss i gengäld en omfattande ekonomisk trygghet om vi förlorar jobbet, blir sjuka eller behöver vara ifrån arbetet under barnens första år.

54 kr

I lager

Välfärdens erbjudande är inte ristat i sten. Samhället utvecklas och systemen anpassas. Men hur långtgående förändringar kan vi gå med på? Hur uthållig är tilliten om staten inte längre lever upp till sin del av välfärdslöftet? När frågar sig de som jobbar och sällan ligger systemen till last: vad får jag för mina pengar?

I Marionetterna beskriver Philip Lerulf socialförsäkringarnas framväxt fram till våra dagar. Genom att påminna om grunderna för välfärdskontraktet, utmana invanda föreställningar samt ge röst åt några av alla de medborgare som uppfyllt sin del av avtalet men ändå blivit lämnade utan stöd blottlägger han effektivt den växande skillnaden mellan välfärdens idé och verklighet.

Marionetterna  är en aktuell och viktig bok som borde göra avtryck i den politiska debatten om socialförsäkringarna. Philip Lerulf har lättsamt och fängslande skrivit om ett ämne som ofta uppfattats som tekniskt och tråkigt, men berör oss alla.”

Dick Kling, fil dr i nationalekonomi och tidigare bl a statssekreterare på Finansdepartementet och ordförande i Skattebetalarnas förening

“Lerulfs Marionetterna sätter inte bara fokus på ett av det moderna samhällets viktigaste ansvarsområden. Han vidgar fältet till att omfatta även deras moraliska och kulturella villkor, och ger mänsklig färg och rättvisa åt en annars teknisk diskussion.”

Fredrik Haage, politisk chefredaktör på Smålandsposten

“Socialförsäkringssystemen kom till för att skapa trygghet åt de många. I Philip Lerulfs Marionetterna står det snart klart för läsaren att medborgarna inte får tillbaka vad de betalar för. Den utlovade tryggheten har i själva verket lämnat svenskarna mer ekonomiskt sårbara.”

Petter Birgersson, politisk redaktör Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda