Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Med skuldkänslan som drivkraft – Om svenska Israelvänner och västfiender

Sexdagarskriget mellan Israel och arabstaterna splittrade de intellektuella i Sverige. För Herbert Tingsten var Israel ”en bit av oss själva”. Jan Myrdal och Göran Palm menade däremot att den judiska staten borde upplösas. Ett halvt sekel senare förblir staten Israel en polariserande fråga i svensk debatt.

179 kr

Slut i lager

David Andersson tar denna konflikt som utgångspunkt för att studera två världsbilder i svensk debatt från 1960-talet till 1990-talet. För Herbert Tingsten och Per Ahlmark var motsättningen mellan demokrati och diktatur avgörande för att förstå världspolitiken. Vänsterintellektuella som Jan Guillou, Göran Palm och Jan Myrdal var skeptiska till demokratibegreppet och menade istället att den stora konflikten stod mellan väst och tredje världen.

De förenades av en känsla av skuld: skuld för det judiska folkets öde, för kolonialismen och världsfattigdomen.

David Andersson är född 1972 och redaktör på tidskriften Axess magasin. Han har tidigare skrivit böcker om Gunnar Ekelöf, Arthur Koestler och Henry Kissinger.

”En klargörande, fint balanserad och nyanserad genomgång, lika stimulerande som värdefull. Jag fängslades starkt ej minst för att jag var med de åren och ju efterträdde Lagercrantz som chefredaktör och kulturchef under sex och ett halvt år då jag fick tillfälle att något vända på kuttingen […] En översikt som borde stå sig, särskilt med tanke på den lågmälda tonen”. Per Wästberg, författare och ledamot i Svenska Akademien