Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Så blev vi alla rasister

Vad har en svart kvinna med universitetsexamen och bostadsrätt i Stockholms innerstad gemensamt med en svart, arbetslös man i förorten? Inte nödvändigtvis mer än generna som styr deras pigment.

99 kr

Men vänsterns nya ”antirasister” reducerar paradoxalt nog människor till deras rastillhörighet. Gårdagens ondska har ersatts av goda intentioner, men fördomen är densamma. Delar man hudfärg antas man också dela erfarenheter, tankar och känslor.

I Så blev vi alla rasister beskrivs hur idéer som kretsar kring ras och hudfärg, efter sjuttio år, har återkommit för att bli en självklar del av svensk offentlig debatt.

“En angelägen bok om en av de mest signifikanta förskjutningar som ägt rum i det offentliga samtalet de senaste åren.” – Paulina Neuding, chefredaktör Kvartal.

”Arpi och Cwejman visar hur honnörsord som mångfald och antirasism allt oftare används med samma logik som de mörkerkrafter som de är tänkta att bekämpa. Men man bekämpar inte rasism genom att använda samma logik.” – Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid IFN.

“Arpi och Cwejman går på djupet, dekonstruerar dekonstruktivismen och visar det orimliga i att som reaktion mot rasism skapa en rasbesatt ideologi som försöker att permanent dela in individer efter ursprung.” – Tino Sanandaji, doktor i nationalekonomi, Handelshögskolan.