Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Vi är alla individualister

Sverige påstås ofta vara ett av världens mest individualistiska länder. Här anses varje individ äga en okränkbar rätt att forma sitt eget liv utan hänsyn till kollektivet.

175 kr

I lager

Religion, kultur, till och med familjen, äger ett värde bara så länge dessa är ett resultat av enskilda individers fria vilja. Men vad innebär egentligen en individualistisk människosyn? Hur har den uppstått, hur förhåller den sig till idéer om frihet och jämlikhet? Viktigast av allt: kan den försvaras?

I Vi är alla individualister spårar Jesper Ahlin Marceta idén om individualismen tillbaka till 1700-talets amerikanska och franska frihetsrevolutioner. Han tar sig an individualismens kritiker i den samtida svenska idédebatten och bemöter invändningar från såväl vänster som höger. Boken landar i ett moraliskt försvar av individualismen som vägledande liberal princip.

Jesper Ahlin Marceta är fil.dr. i filosofi och har forskat om individualism och personlig autonomi. Han sitter även i redaktionerna för Liberal Debatt och Svensk filosofi. Han Jesper Ahlin Marceta är medförfattare till antologierna Ny liberalism (red. Krassén, 2018) och Feminism – en antologi (red. Hadley-Kamptz, 2020), båda utgivna på Timbro förlag. 

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Youtube
Gå till Youtube