Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

123: Århundradets frihetliga skattereform

”Det finns flera saker i januariöverenskommelsens skattereform som är direkt motsatta”, säger Jacob Lundberg i veckans diskussion om skatterna och nästa skattereform, med Björn Hasselgren, Svend Dahl och Catarina Kärkkäinen.

Björn Hasselgren, Svend Dahl, Jacob Lundberg och Catarina Kärkkäinen.

Det har gått nästan trettio år sedan det som kom att kallas århundradets skattereform – en historisk omläggning av skattesystemet från ett system med höga marginalskatter och med många avdragsmöjligheter till ett system med lägre skattesatser, få avdragsmöjligheter och breda skattebaser. Nu talas det på många håll om behovet av en ny skattereform.

Det är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringen och dess liberala stödpartier, och efterfrågas också av flera ekonomer. Värderingsdebatten om skatterna lyser dock med sin frånvaro.

Läs också: Så bör en frihetlig skattereform utformas

Vad är avvägningarna inom skattepolitiken? Hur kan en skattereform för mer frihet utformas? Och är det ens möjligt att uppfylla januariöverenskommelsens punkter och komma överens regeringen och de liberala stödpartierna emellan? Blir det en skattereform under mandatperioden?

Svend Dahl och Catarina Kärkkäinen diskuterar med Björn Hasselgren, vetenskaplig rådgivare till Timbro, teknologie doktor vid KTH och gästforskare vid ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala universitet, och Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro.

Prenumerera på AcastiTunes, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean