Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

130: Frankrike och terrorn

”Reaktionerna är mer kraftfulla än tidigare eftersom lärarna är revolutionens barn, som står för kunskap och framtid”, säger Jan-Olof Bengtsson i veckans avsnitt om den franska politiken och vad som sker i landet efter förra veckans terrordåd.

Emanuel Örtengren, Jan-Olof Bengtsson och Eli Göndör.

I veckans avsnitt av Smedjanpodden diskuteras läget i Frankrike och fransk politik, och särskilt det terrordåd med islamistiska motiv som förra veckan drabbade landet när läraren Samuel Paty mördades.

President Emmanuel Macron presenterade tidigare i oktober ett lagförslag mot islamistisk separatism. I dagarna har tonläget höjts ytterligare, samtidigt som stora manifestationer för yttrandefrihet har arrangerats runtom i landet. Regeringen har också givit besked om att man ska utvisa 250 personer med kopplingar till islamistiska miljöer.

Varför drabbas just Frankrike? Vad innebär åtgärdspaketet mot islamistisk separatism? Och vad händer för president Emmanuel Macron nu två år innan valet? 

Catarina Kärkkäinen diskuterar med Jan-Olof Bengtsson, tidigare EU-korrespondent och ledarskribent på Kvällsposten, och sedan några år boendes i Frankrike, Emanuel Örtengren, tidigare ansvarig för Timbros EU-projekt ”Ett frihetligt Europa” och Eli Göndör, senior fellow och fil.dr i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern.

Prenumerera på AcastiTunes, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean