Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

131: Vänsterrörelsen som vänstern missar

”Individualismen har försvårat organiseringen av vänstern – som kräver ett kollektivistiskt anslag”, säger Myra Åhbeck Öhrman i veckans avsnitt av Smedjanpodden.

Patrik Öhberg, Amanda Broberg, Benjamin Dousa och Myra Åhbeck Öhrman.

Den parlamentariska vänstern tappar mark, men parallellt med högervindarna bland unga börjar en ny vänsterrörelse växa sig stark. Instagramvänstern, som Amanda Broberg kallar den, har en radikal problemformulering och samhällssyn, men ser sig inte nödvändigtvis som politisk.

Samtidigt är de ideologiska skillnaderna mellan könen och generationerna stora. Varifrån kommer instagramvänstern, och varför lyckas partierna inte fånga upp den? Är polariseringen mellan unga kvinnor och män större än tidigare? Och vad avgör en generations politiska uppfattningar?

Catarina Kärkkäinen diskuterar med Amanda Broberg, Benjamin Dousa, Patrik Öhberg, statsvetare vid Göteborgs universitet, och Myra Åhbeck Öhrman, skribent och vänsterdebattör.

Prenumerera på AcastiTunes, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean