Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

138: Så kan bostadsmarknaden reformeras

Vilka är regleringarna som gör att den svenska bostadsmarknaden inte fungerar och varför har just bostadsmarknaden visat sig så svårreformerad? I veckans avsnitt av Smedjanpodden diskuterar bostadsforskaren Fredrik Kopsch, Timbros Lucas Ljungberg och Smedjans Svend Dahl bland annat bolånetak, det kommunala planmonopolet och hyresregleringen.

Svend Dahl, Lucas Ljungberg och Fredrik Kopsch.

I december 1947 skrev den liberale ekonomen Sven Rydenfelt en artikel i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning där han varnade för hur hyresregleringarna skulle leda till en bristsituation. Snart 75 år senare är Rydenfelts inlägg fortfarande relevant, säger Fredrik Kopsch, fastighetsekonom vid Lunds Universitet och senior fellow vid Timbro i veckans avsnitt av Smedjanpodden.

Sedan 1947 har dessutom nya regleringar tillkommit för att lösa problem skapade av redan befintliga regleringar, varav tanken på statliga bolån för förstagångsköpare är det senaste exemplet.

Medverkar gör också Lucas Ljungberg, jurist och projektledare på Timbro, som snart kommer ut med en rapport om det kommunala planmonopolet och dess konsekvenser. Är ett avskaffat planmonopol i själva verket en av de viktigaste åtgärderna för att få en mer välfungerande bostadsmarknad?

Samtalet leds av Smedjans chefredaktör Svend Dahl.

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean