Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

140: Coronapolitikens sanna dilemman

Om man ska införa en pandemilag måste man också ge besked om när åtgärderna inte längre behövs, och redovisa vad som är strategin, säger Lydia Wålsten i ett samtal med Catarina Kärkkäinen, Erik Lakomaa och Andreas Bergh.

Catarina Kärkkäinen, Andreas Bergh, Lydia Wålsten och Erik Lakomaa.

Riksdagen har antagit pandemilagen som ger regeringen större befogenheter till frihetsinskränkningar för att förhindra smittspridning – vilken har kritiserats av många. Är det verkligen rätt av regeringen tillskansa sig mer makt på detta vis?

Coronapolitiken väcker också andra frågor. När är det rätt att inskränka människors frihet av smittskyddsskäl? Vad är den sanna målkonflikten i fråga om hanteringen av pandemin? Gäller ekonomi versus hälsa och lockdown versus öppenhet? Och hur gör man en rätt och riktig avvägning?

Catarina Kärkkäinen diskuterar med Erik Lakomaa, doktor och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, Andreas Bergh, välfärdsforskare vid Ekonomihögskolan i Lund och Lydia Wålsten, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet och nu tillbaka på Timbro. 

Prenumerera på AcastiTunes, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean