Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

153: Strid om äganderätt i skogen

”Skogen binder koldioxid motsvarande 70 procent av vad andra sektorer i Sverige släpper ut. Att jämföra skogen med oljeindustrin är absurt”, säger Ellen Gustafsson i veckans avsnitt.

Edvard Hollertz, Ellen Gustafsson och Catarina Kärkkäinen.

Veckans avsnitt handlar om skogspolitik. Skogsutredningen som skulle stärka äganderätten ifrågasätter markägares kontroll och ägande, och i debatten hörs larmrapporter om hur skogsbruket hotar klimatet och den biologiska mångfalden. Skogen ska användas för att uppfylla en mängd mål, men att den också är privat egendom framkommer inte alltid.

När blev skogspolitiken så konfliktfylld? Vilka aktörer och intressen finns på respektive sida? Hur bör äganderätten vägas mot andra värden? Är skogsbruket en miljöbov eller rentav en nyckel till ett mer hållbart samhälle? 

Catarina Kärkkäinen samtalar med Ellen Gustafsson, ansvarig för miljö- och klimatfrågor på Timbro, och Edvard Hollertz, agronom och ledarskribent i ATL – Lantbrukets affärstidning.

Prenumerera på AcastiTunes, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean