Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

162: Så förstördes svensk elförsörjning och så kan vi laga den

”Om vi inte vill ha en elförsörjning som svajar måste vi bygga ny kärnkraft i södra Sverige. Jag är ledsen, Per Bolund, men så ser verkligheten ut.” Det säger Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik.

Svend Dahl, Jan Blomgren och Ellen Gustafsson.

De senaste åren har det knappt gått en vecka utan nya rubriker om elbrist, och den befintliga och kommande krisen i elförsörjningen är ett faktum.

Hur gick det till när Sverige på några decennier gick från att ha ett mycket välfungerande system för elförsörjning till dagens krissituation? Varför är den planerade elproduktionen från vatten- och kärnkraftverk viktig? Och vilka politiska beslut krävs på kort och på lång sikt för att återupprätta det svenska elförsörjningen?

Svend Dahl diskuterar med Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet och författare till den nya boken ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”, och Ellen Gustafsson, miljö- och klimatansvarig på Timbro.

Prenumerera på AcastiTunes, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean