Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

163: Så kan privatiseringar göra välfärden bättre

”Givet siffrorna kan jag inte se varför någon sjukvård skulle bedrivas i offentlig regi. Det kommer att behövas mer privat finansiering, men också privat drift”, säger Klas Tikkanen i veckans avsnitt.

Emanuel Örtengren, Mårten Blix, Klas Tikkanen och Catarina Kärkkäinen.

Trettio år efter valfrihetsreformerna som öppnade upp den offentliga välfärden för privata utförare är företagande inom välfärdssektorn på många sätt en självklarhet. Drygt var fjärde gymnasieelev går i en friskola. Fyrtio procent av vårdcentralerna drivs i privat regi. Samtidigt höjs fler kritiska röster – även inom borgerligheten. 

Vad handlar kritiken om? Vilka effekter har privatiseringarna fått på kvalitet och effektivitet inom vård, skola och omsorg? Vad skulle behövas för ytterligare reformer för bättre fungerande marknader, och hur ska välfärden finansieras i framtiden?

Catarina Kärkkäinen diskuterar med Mårten Blix, doktor i nationalekonomi och forskare på Institutet för Näringslivsforskning, Klas Tikkanen, operativ chef på Nordic Capital, och Emanuel Örtengren, välfärdsansvarig på Timbro.

Prenumerera på AcastPodcaster, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean