Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

180: Den europeiska energikrisen

”Jag förundras över den nästan totala passiviteten från regeringen i den här frågan.” Det säger Louise Eklund apropå höga elpriser och risk för elbrist i södra Sverige.

Svend Dahl, Louise Eklund, Simon Wakter och Ellen Gustafsson.

Veckans avsnitt av Smedjanpodden handlar om den europeiska energikrisen. 

De senaste veckorna har det rapporterats om nya rekordpriser på el och om hur det oljeeldade kraftverket i Karlshamns körs på en nivå som man måste gå tillbaka till vintern 2011 för att hitta en motsvarighet till. Men elkrisen är inte bara en svensk företeelse. I Spanien demonstrerar människor på gatorna mot höga elpriser och i Storbritannien talas det om den värsta energikrisen sedan 1970-talets oljekriser.

Vad beror krisen på, äventyras klimatomställningen och riskerar höga elpriser att bli ett nytt europeiskt normalläge?

Svend Dahl diskuterar med Simon Wakter, konsult inom energiförsörjning, Louise Eklund, regionråd för Liberalerna i Region Skåne och en av de politiker som var först med att uppmärksamma risken för elbrist i södra Sverige, samt Ellen Gustafsson, miljö- och klimatansvarig på Timbro.

Prenumerera på AcastPodcaster, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean