Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

188: Röda storstäder och lite Liberalerna

”Man måste se det som en identitetsmarkör, delvis frikopplad från sakfrågor”, konstaterar Per Rosencrantz i ett samtal om varför unga välutbildade storstadsbor så ofta röstar på partier långt till vänster.

Svend Dahl, Per Rosencrantz, Petter Birgersson och Amanda Broberg.

I kommunalvalet i Köpenhamn i förra veckan blev Enhedslisten största parti med en fjärdedel av rösterna. Enhedslisten har sitt ursprung i Danmarks kommunistiska parti, och är det parti som ligger längst till vänster i dansk politik. 

Men Köpenhamn är inte det enda storstad där många invånare står långt till vänster. Trenden är densamma i de flesta europeiska storstäder. Även i Stockholm märks detta, och Vänsterpartiet har idag några av sina starkaste fästen i välbeställda delar av södra Stockholm.

Veckans avsnitt handlar om varför så många unga, urbana väljare lockas av partierna längst till vänster, och vilka utmaningar det innebär för borgerligheten. Dessutom pratar vi om Liberalerna och om vem som var den mest uppskattade gästen på partiets landsmöte.

Svend Dahl samtalar med Per Rosencrantz, opinionsanalytiker och konsult på Nordic Public Affairs, Amanda Broberg, skribent och medarbetare på Timbro förlag, och Petter Birgersson, politisk redaktör på Ystads Allehandas liberala ledarsida.

Prenumerera på AcastPodcaster, Spotify eller lyssna nedan!