Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

28: Extremism, yttrandefrihet och privilegiemissbruk

Hur blev SSU Skåne hemvist för extremister? Är man diskriminerad om man tillfälligt måste ta av sig slöjan för att skriva högskoleprovet? Vem är egentligen privilegierad i det svenska samhället, och har man verkligen yttrandefrihet om det finns begränsningar för vad man får säga?

I det tjugoåttonde avsnittet av Smedjanpodden diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn fallet med kvinnan som behövde ta av sig slöjan för att visa att hon inte fuskade med hörsnäckor – blev hon inkluderad i eller exkluderad ur samhället? Sedan kommer vi in på Kvällspostens avslöjanden om SSU Skåne, och varför personer med antisemitiska, homofoba och odemokratiska uppfattningar väljer att söka sig just dit.

Därefter tar vi oss an privilegiebegreppet. Vad är egentligen ett privilegium och vilka är de verkligt privilegierade i dagens samhälle? Slutligen diskuterar vi yttrandefriheten, som runt om i Europa blir allt svagare i takt med att andra rättigheter av mer tvivelaktig sort växer sig starkare.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean