Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

33: Brott och straff, kulturkrig och kulturpolitik för daggmaskar

Det är inte så synd om brottslingar som det svenska rättsväsendet tror, det är orimligt att lägga en miljon skattekronor på konst för daggmaskar, landstingen borde läggas ned, och så reder Smedjans redaktörer ut vad kulturkriget egentligen handlar om.

Varför lägger man egentligen pengar på kultur med daggmaskar och småkryp som målgrupp? Smedjans redaktörer Lars Anders Johanson och Blanche Jarn tar sig an ett av kulturpolitikens mysterier och kommer in på bastubad med arbetslösa. Och apropå problemen med offentlig styrning av olika verksamheter passar vi på att gå igenom argumenten för att lägga ned landstingens superbyråkratier.

Vi talar även om brott och straff. Varför präglas det svenska rättssystemet av ett sådant fokus på brottslingarnas situation, när det är brottsoffren det är synd om?

Vi reder även ut begreppen kring kulturkriget. Är det populism, en spegling av GAL/TAN-skalan, eller något annat? Hur är egentligen förhållandena mellan folket och eliten?

Slutligen förklarar vi för en skeptisk lyssnare varför vi egentligen fortsätter spela in Smedjanpodden.

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean