Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

34: Värnskatt, laglöshet, gula västar och rökförbud

Man måste vara endera feg eller missunnsam för att försvara värnskatten, våldet som drabbar medelklassen börjar bli ett allvarligt samhällsproblem, de gula västarnas demonstrationer i Frankrike är en naturlig konsekvens av Macrons pojkbandsliberalism, och icke-rökare borde ställa sig på rökarnas sida i frågan om rökförbudet.

I veckans avsnitt av Smedjanpodden diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders och Blanche den värnskatt som M/KD-budgeten inte avskaffar snabbt nog. Hur kan man egentligen acceptera en skatt som skadar medborgarna utan att ens öka statens intäkter?

Vi diskuterar även hur Sverige kan undvika att bli ett laglöst land i ljuset av den senaste veckans allvarliga brottslighet runt om i landet. En ledtråd: Visitationszoner och kameraövervakning är inte lösningen.

Sedan talar vi om de gula västarna i Frankrike, en rörelse som började som en protest mot höjda bensinskatter – när kommer sådana protester till Sverige? – och utvecklades till en bred demonstration mot Emmanuel Macrons politik. Slutligen går vi igenom det rökförbud som kommer till sommaren och de reaktioner Blanches text om förbudet har fått. Vad är det egentligen som får människor att på fullt allvar likna rökning vid folkmord?

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean