Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

40: Regeringen, rakhyvlar och informell kvotering

Rakhyveltillverkaren Gillette har gjort en politisk kampanjfilm, en norsk bank väljer advokatbyrå baserat på andelen kvinnor i styrelsen, och i Sverige har vi plötsligt en regering – men vilken aspekt av den är egentligen värst?

Regeringsbildningen är klar, och Smedjans redaktörer Lars Anders och Blanche har en del att säga om saken. Som Blanche hela tiden har förutspått blev Stefan Löfven statsminister, men den värsta nyheten för väljarna – och Liberalerna – är endera digitaliseringsministern eller utrikesministern. Debatten om kulturministerns hår har kommit att överskåda det verkliga problemet med ministerutnämningen: att Miljöpartiet får behålla kulturdepartementet.

Gillette har gjort en reklamfilm för rakhyvlar, men vad den egentligen försöker sälja in är föreställningen att män i allmänhet är ansvariga för mobbning och sexuella trakasserier. Det finns en risk att Gillette blandar ihop sin målgrupp med medie- och kulturetablissemangens professionella tyckare.

Slutligen diskuterar vi informell kvotering, apropå en norsk bank som nyligen bröt med sin advokatbyrå för att den ansågs ha för få kvinnor i styrelsen. Det väcker frågan: Är det verkligen män som gynnas av informell kvotering, eller gynnar fenomenet i själva verket kvinnor?

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean