Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

45: Myndighetsaktivister, liberalt inbördeskrig och Facebook

Om inte den offentliga sektorn krymper avsevärt kommer aktivistiska tjänstemän att fortsätta vara ett problem. Alla i skyttegravskriget om liberalismen har fel. Och de optimister som hoppades att sociala medier skulle gynna det offentliga samtalet visade sig ha fel.

I veckans avsnitt tar Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn på sig rollen som problemlösare. Först reder vi ut varför aktivister flockas till den offentliga sektorn och väljer att arbeta som tjänstemän. Lösningen är förstås att krympa den offentliga sektorn.

Sedan analyserar vi dragkampen om begreppet ”liberalism” som återigen pågår för fullt. Här är problemet att det ideologiskt och idéhistoriskt inte finns en enda sann liberalism, utan en bred tanketradition. Ur det perspektivet blir det alltså meningslöst att sitta och dividera om vem som är liberal och inte. Däremot är det förstås partistrategiskt listigt att försöka få monopol på ett populärt begrepp.

Apropå monopol har Facebook blivit för mäktigt för sitt eget bästa, i kombination med en slagsida åt vänster och en tendens att gynna deplattformisering. Tur att dess makt utgår från dess användare, och användarnas missnöje börjar märkas allt tydligare.

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean