Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

52: EU-kvotering, M:s integrationspolitik och sockerskatt

Nu tvångskvoteras föräldraförsäkringen i hela EU och även om Bryssel inte går lika långt som Sverige drabbas vi ändå. Moderaterna håller på med idéutveckling, men finns inte idéerna redan på plats sedan många decennier? Och Norges sockerskatt visar sig vara ett misslyckande, så det är förmodligen bara en tidsfråga innan vi får sockerskatt här också.

I veckans avsnitt av Smedjanpodden diskuterar Lars Anders Johansson och Blanche Jarn problemet med den obligatoriska pappamånad som alla EU-länder tvingas införa. Även om Sverige redan har fler pappamånader, gör EU:s beslut att den redan impopulära kvoteringen blir ännu svårare att bli av med i framtiden. Och så ska både staten och EU helst sluta lägga sig i hur föräldrar fördelar sin föräldraledighet.

Lars Anders har varit på ett heldagsseminarium om moderat idéutveckling, och Moderaterna lägger mycket energi på att finna sig själva rent ideologiskt – men finns inte idéerna redan där sedan länge? Partiets nya integrationskommission är ett tydligt exempel. För tio år sedan presenterade en arbetsgrupp (som bland annat leddes av Ulf Kristersson) förslag som är lika aktuella i dag.

Slutligen har vi återigen fått anledning att diskutera straffskatter på konsumtionsvaror politiker ogillar. En norsk utredning har visat att den sockerskatt som chockhöjdes förra årsskiftet var ett misslyckande. Frågan är bara om det verkligen är omsorg om medborgarnas hälsotillstånd som ligger bakom förmynderipolitiken, eller om politiker har andra motiv bakom den så kallade folkhälsopolitiken.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean