Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

53: Jubileumsavsnittet

Miljardärer är bra för kulturen, det har gått inflation i akademiska utbildningar, det vore rätt åt Liberalerna om de åkte ur Europaparlamentet, och det var bättre förr när humorn inte var så begränsad av politisk korrekthet.

I veckans avsnitt av Smedjanpodden diskuterar Lars Anders Johansson och Blanche Jarn återuppbyggnaden av Notre Dame. Såväl miljardärer som ”ekonomiskt normalbegåvade personer” har bidragit med stora summor, och medan de flesta ställer sig positiva till detta finns en liten orimlig grupp som inte tycker man ska skänka pengar till återuppbyggnaden av kulturskatter när det finns personer som svälter. I själva verket handlar motståndet mot donationerna om att den som vill att staten ska styra allt ogärna ser att statens makt utmanas av civilsamhället.

Vi talar om den akademiska utbildningens status, och vad den akademiska utbildningens expansion gör med de mindre högutbildades status i samhället. Idén att göra utbildningar akademiska för att höja deras status har nämligen en baksida: statusökningen sker på bekostnad av dem som satsat på arbetslivserfarenhet i stället.

Liberalerna riskerar att åka ur Europaparlamentet, kanske som en konsekvens av sin extrema hållning i EU-frågor. Och på tal om underhållning har Life of Brian 40-årsjubileum i år, men medan filmen har åldrats väl verkar inte samtiden ha gjort det – antalet frågor man får skämta om har krympt betänkligt.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean