Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

58: Kontantlöshet, kommunseparatism och liberal demokrati

Hotet om ett kontantlöst samhälle blir allt allvarligare, kommunala separatiströrelser får välförtjänt luft under vingarna, och rösträtten måste kompletteras med äganderätt, yttrandefrihet och andra individuella rättigheter.

I veckans avsnitt diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders och Blanche hotet om det kontantlösa samhället. Röster höjs för att staten ska börja ta ansvar för uttagsautomaterna, men med tanke på hur mycket staten centraliserar och skär ned på samhällsservice den faktiskt vill ägna sig åt, vore det dåligt om den tog över uttagsautomaterna också. Staten har nämligen en hel del att vinna på att fasa ut kontanter.

Vi talar även om separatistiska rörelser inom svenska kommuner, och värdet av kommunsplittringar. Ju mindre kommuner, desto mer inflytande får varje medborgare – och ju större kommuner, desto mer makt får politikerna.

På tal om makt diskuterar vi även rösträtten och skillnaden mellan illiberal och liberal demokrati. Med tanke på hur lite inflytande en väljare har och hur stor makt politiska enheter som EU har, är det av yttersta vikt att rösträtten kompletteras med individuella rättigheter som äganderätt och yttrandefrihet.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean