Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

62: Plastskatt, rökförbud och konkurrensen om högerväljarna

Den kommande skatten på plastpåsar lyckas med konststycket att både vara till skada för skattebetalarna och klimatet, rökförbudet orsakar stora problem för näringsidkare runt om i landet, och högerväljarna har plötsligt blivit de nya mittenväljarna i svensk politik.

I veckans avsnitt diskuterar Lars Anders och Blanche regeringens chockhöjning av skatten på plastpåsar. Det är en del av Januariöverenskommelsens ”gröna skatteväxling”, som bygger på idén att man inte kan sänka skatten på arbete utan att genast höja en annan skatt i stället, men skattebetalarna blir inte de enda som drabbas: Plastpåsar är ett av de alternativ som är bäst för klimatet vad gäller att transportera hem varor från affären.

Lars Anders har analyserat det politiska landskapet och kommit fram till att mittenväljarna inte längre är så attraktiva som de brukade vara – om de över huvud taget existerar. I stället är det om högerväljarna kampen står, vilket ger partierna till höger om mittlinjen nya spännande problem.

Blanche har satt sig in i hur rökförbudet drabbar dem som, ofta mot sin egen vilja, måste upprätthålla det. Bara några dagar innan förbudet träder i kraft har de berörda parterna fortfarande inte fått tillräcklig information om exakt vad som gäller.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean