Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

63: Kulturkrig, parallellsamhällen och villaomvandlingen

De båda sidorna i kulturkriget har mer gemensamt än de vill erkänna, parallellsamhällen är resultatet av frivillig etnisk segregation, och förstörelsen av villaområden till förmån för flerfamiljshus tyder på att varken marknaden eller demokratin fungerar.

I veckans avsnitt rapporterar Lars Anders och Blanche från Almedalen. Lars Anders har deltagit i ett seminarium om kulturkriget och noterat att båda sidorna – vänstern och den konservativa högern – ofta har väldigt likartade mål för bland annat kulturpolitiken.

Blanche har å sin sida gjort ett reportage om Rosengård i Malmö och hur parallellsamhällen uppstår. Det visar sig att etnicitet är en tydlig drivkraft bakom segregation, men att samtidigt kultur och ideologiska krafter spelar in i att skapa den sortens enklaver utan mycket kontakt med majoritetssamhället som brukar hamna på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Slutligen diskuterar vi förstörelsen av villaområden till förmån för flerfamiljshus, och reder ut vad som egentligen får människor att vilja flytta till en viss plats: är det platsen i sig, eller den typen av bebyggelse och bostadsformer som präglar den? Vår ödmjuka hypotes är att populära mysiga villaförorter slutar vara såväl populära som mysiga när villorna ersätts av nybyggda flerfamiljskomplex.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean