Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

65: Amir Sariaslan

Går kriminalitet i arv? Leder en välfylld bokhylla i föräldrahemmet till bättre betyg i skolan? Och hur står det till med den akademiska friheten i Sverige? Smedjans redaktion träffar beteendegenetikforskaren Amir Sariaslan.

Ofta tas det för givet att fattigdom och andra typer av utsatthet under uppväxten ökar risken att man senare i livet begår brott eller börjar missbruka. Beteendegenetikern Amir Sariaslan väckte uppmärksamhet när hans forskning visade att det i själva verket inte finns något orsakssamband mellan socioekonomiska faktorer under uppväxten och kriminalitet.

Smedjans redaktörer träffar honom för att tala om vad kriminalitet egentligen beror på, och vad hans forskning innebär för politiken. Vi hinner även avhandla den akademiska friheten i Sverige, vad som egentligen avgör barns chans att lyckas bra i skolan, eländesperspektivet, the Grievance Studies Hoax och genusvetenskap.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean