Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

67: Massturism, sjöfylleri och deplattformisering

Massturismen håller på att få en motreaktion, en illvillig kampanj för att deplattformisera den brittiske filosofen Roger Scruton har misslyckats, 2010 års sjöfyllerilag borde rullas tillbaka och Uppsalapolitikern Mohamad Hassan hade inte alls fel i att ”alla” har råd med en segelbåt.

I veckans avsnitt diskuterar Lars Anders och Blanche turismtrender. Blanche har hemestrat” i Skåne – inte av klimatångestskäl – och även om man inte behöver gå så långt finns det mycket sympatiskt i trenden att välja bort de superpopulära resemål där turisterna kommit att bli en börda, snarare än en tillgång för lokalbefolkningen.

Roger Scruton har återinstallerats som ordförande för den brittiska bostadspolitiska utredningen Building better, building beautiful, som han sparkades från efter en synnerligen oetisk deplattformiseringskampanj. Att den sortens ohederliga kampanjer ofta får ett betydligt mindre lyckligt slut för den drabbade är dock illa i sig. Scruton borde aldrig ha fått sparken från första början.

Vi talar även om den svenska sjöfyllerilagen, ett praktexempel på livsstilsregleringar som motiveras med ”vårt eget bästa” men i själva verket bara är uttryck för vissa gruppers önskan att tvinga andra leva i enlighet med sin egen uppfattning om vad som är rätt och fel. Slutligen tar vi upp Uppsalapolitikern Mohamad Hassans påstående att ”alla har råd med en segelbåt”. Alla (sic) borde ha begripit att han inte menade varje individ, utan folk i allmänhet.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean