Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

80: Likriktad skola, antimeritokrati och regeringens vapenpopulism

Det behövs fler vägar in till högre utbildning, företag och organisationer som strävar efter att ”spegla samhället” bidrar alla till att göra det lite mer orättvist, och regeringen når nya populistiska höjder med sina utspel i vapenfrågan.

I veckans avsnitt sågar Smedjans redaktörer Blanche och Lars Anders det svenska skolväsendet. Det är redan alldeles för likriktat, och de förslag som diskuteras nu, som att slopa högskoleprovet eller förbjuda konfessionella friskolor, skulle bara förvärra problemet. Det behövs fler, inte färre, vägar till kunskap och bildning.

Blanche kritiserar företag som strävar efter att ”spegla samhället”, eftersom försöken att göra företag och organisationer till små statistiska modeller av Sveriges befolkning i stort alltid leder till orättvisa spelregler. Man kan inte samtidigt sträva efter att jämna ut könsbalansen och tillämpa meritokratiska principer.

Slutligen sågar Lars Anders regeringens senaste utspel i vapenfrågan, som är populistiska och symbolpolitiska även med vapenpolitiska mått mätt.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean